Australski premijer pobijedio izazivača i pozvao vladu na jedinstvo

Australski premijer pobijedio izazivača i pozvao vladu na jedinstvo
Foto: Hina

AUSTRALSKI premijer Malcolm Turnbull pozvao je svoju vladu na jedinstvo istaknuvši da u suprotnome riskira poraz na sljedećim izborima, nakon što je u glasanju o šefu stranke pobijedio svog izazivača, ministra unutarnjih poslova Petera Duttona. 

Turnbull je osvojio 48 glasova nasuprot 35, koliko je dobio njegov stranački kolega i ministar unutarnjih poslova Dutton, što je zapravo tijesna pobjeda koja će vrlo malo doprinijeti smirivanju političke nestabilnosti u zemlji koja je od 2009. imala šest različitih čelnika.

"Ujedinjeni možemo održati jak momentum i velika postignuća koje je naša vlada ostvarila", kazao je Turnbull novinarima u Canberri.

Serija loših rezultata

Ranije je Turnbull (63) bio objavio kako je slobodno mjesto čelnika stranke nakon tjedan dana spekulacija o tome da nema potporu svojih kolega, koje je potaknula serija loših rezultata u ispitivanjima javnog mnijenja kao i neslaganja oko njegove energetske politike.   

Dutton, koji predvodi konzervativniju stranačku opciju, odazvao se izazovu i kandidirao za mjesto čelnika stranke.

Nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja stranke premijer Turnbull je istaknuo kako Australci očekuju da njihova vlada stavi fokus na njih, a ne na stranačka pitanja.

"Oni ne žele da se fokusiramo na sebe ili govorimo jedni o drugima", kazao je umjereno orijentiran premijer dodavši da je njegova potvrda na mjestu stranačkog čelnika "podsjetnik strankama i vladama da budu ujedinjene i odlučne nastaviti raditi na dobrobiti ljudi za koje rade".

Nakon objavljivanja rezultata glasanja Dutton je podnio ostavku na mjesto ministra unutarnjih poslova.

Premijer Turnbull se mora do kraja svibnja 2019. pojaviti na izborima, a mogao bi neočekivano sazvati i izvanredne izbore. U svakom slučaju, izbori koji će se krajem studenoga održati u saveznoj državi Victoriji po svemu sudeći ograničavaju Turnbulla da zakaže izbore prije kraja listopada želi li ove godine održati izbore na nacionalnoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara