Bandić i HDZ progurali amandmane, sjednica prekinuta. Tomašević: Ovo je sramota

Bandić i HDZ progurali amandmane,  sjednica prekinuta. Tomašević: Ovo je sramota
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

DANAS se održavala sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na predloženom dnevnom redu bile su 44 točke, a najvažnija je šesta - izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP), predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića.

Kada je točka došla na red, odmah je uslijedio prekid koji je trajao satima jer su odbori prolazili amandmane koja oporba smatra spornima. Na kraju je minimalnom većinom prošlo svih 86 amandmana Bandića i HDZ-a, a oporba je sve nazvala sramotom.

Sjednica je prekinuta i nastavlja se u ponedjeljak u 10 sati. 

86 amandmana Bandića i HDZ-a

Zagrebački HDZ podnio je 15 amandmana na prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba, stranka Milana Bandića BM 365-stranka rada i solidarnosti i Zelena lista podnijela ih je čak 65, dok je zagrebački gradonačelnik podnio njih šest.

S obzirom na to da su amandmani podneseni po hitnoj proceduri, zastupnici su o svakom pojedinačno morali glasati hoće li biti uvršteni u dnevni red, te su, nakon procedure koja je potrajala sat vremena, svi prihvaćeni i uvršteni u dnevni red.

Prethodno je, prije uvrštavanja amandmana na dnevni red, Odbor za prostorno uređenje gotovo tri sata raspravljao jesu li podneseni amandmani u skladu s izmjenama i dopunama nakon što je Anka Mrak Taritaš (Glas) ustvrdila da nisu jer se dio njih ne odnosi na izmjene i dopune GUP-a, već samo na GUP.

Odbor za prostorno uređenje i i Odbor za statut, poslovnik i propise nakon trosatne su rasprave donijeli odluku da su amandmani podneseni sukladno proceduri.

Prema proceduri, o amandmanima koje zastupnici prihvate u nastavku sjednice, treba se očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Na dnevnom redu Skupštine ukupno je 47 točaka, a zastupnici su danas raspravili njih tek sedam.

>> TIJEK SJEDNICE PRATILI SMO UŽIVO NA INDEXU

19:07 Završila je sjednica Gradske skupštine. Rasprava i glasanje o izmjenama i dopunama GUP-a te o amandmanima će se nastaviti u ponedjeljak u 10 sati.

19:03 Tomislav Tomašević se oglasio na Facebooku. Poručio je da će oporba "odgađati sjednicu do ponedjeljka, da svi vide sramotne amandmane". Poručio je kako je očekivanje od njih da svih 86 amandmana pročitaju i analiziraju u par sati "sramota za demokraciju  i uvod u najgoru političku nekretninsku trgovinu u povijesti ove zemlje". 

18:38 Minimalnom većinom su prošli svi amandmani Bandića i HDZ-a. No sjednica je već ponovno prekinuta zbog zatražene stanke koja bi trebala trajati 20 minuta.

18:21 Bez naročitih problema zasad prolaze i amandmani Bandićeve stranke i Zelene liste kojih je najviše, čak 65. Svi se amandmani ipak uvrštavaju u dnevni red tek s minimalnom većinom od 26 zastupnika. 

18:01 Bandićevi i HDZ-ovi amandmani redom prolaze glasanje.

17:55 Odbori u kojima Bandićeva koalicija ima većinu nakon sati rasprave izglasali su da su amandmani podneseni prema propisima. Slijedi glasanje o uvrštavanju amandmana u daljnju proceduru. Glasat će se o svakom amandmanu posebno, a ima ih 86, što znači da će se glasati 86 puta.

17:52 Napokon je nastavljena sjednica. Kako javlja reporterka N1, stići će tek glasati o uvrštavanju amandmana u raspravu. Rasprava o amandmanima i glasanje o svakom pojedinom nastavit će se u ponedjeljak.

17:41 Još nema nastavka sjednice. Određena je još jedna stanka, tko zna više koja u nizu.

17:28 Tomislav Tomašević je na Facebooku objasnio zašto toliko traje prekid sjednice. Kako je ustvrdio, Bandićevi i HDZ-ovi amandmani na GUP su proceduralno zapeli jer su on i Anka Mrak Taritaš osporili dosta Bandićevih amandmana. Opširnije

17:09 Prekid sjednice traje već gotovo dva sata.

16:45 Još nije nastavljena sjednica. Prekid sad već traje sat vremena duže nego što je prvotno trebao. Naime, nakon prve stanke, sazvana je još jedna koja je trajala do 16:15 jer odbori prolaze amandmane kojih je ukupno gotovo 90. S obzirom na to da još nisu gotovi, određena je i treća stanka do 16:45. No pitanje je hoće li se sjednica i tada nastaviti.

16:23 Rasprava se trebala odavno nastaviti, prekid sada traje gotovo 40 minuta duže od planiranog.

16:10 Iako je nastavak sjednice bio previđen za 15:45, još uvijek ništa.

16:08 Na Facebooku se javio gradski zastupnik Tomislav Tomašević koji je poručio da Bandić i HDZ igraju poker s amandmanima te da trguju zemljištima kao u Monopolyju, a da iza svega stoji novac. Opširnije

15:50 Oglasili su se iz arhitekti iz Društva arhitekata Zagreb. Kažu kako su HDZ i Bandić amandmanima iscrtali novi, još neprihvatljiviji GUP kojim se drastično mijenja slika grada. Opširnije

15:16 Sjednica je prekinuta do 15:45 zbog sastanaka Odbora o podnesenim amandmanima.

15:14 Tomislav Tomašević je upitao ne bi li amandmani trebali ići na Odbor za prostorno uređenje.

15:12 Anka Mrak Taritaš dovela je u pitanje usklađenost amandmana s poslovnikom. Kazala je da svi amandmani moraju biti u skladu s izmjenama i dopunama, a da ima amandmana koji nisu u skladu s time. 

15:05 Nastavlja se sjednica Skupštine. Prgomet je objavio tko je podnio koliko amandmana. 

HDZ ih je podnio 15, Bandić 6, a koalicija Bandićeve stranke i Zelena lista 65 amandmana.

15:00 Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) ocijenio je da amandmanima na izmjene GUP-a HDZ zapravo kupuje vrijeme.

Tomašević je novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine rekao kako je oporba cijelo vrijeme govorila da su amandmani HDZ-a na izmjene GUP-a najvjerojatniji scenarij jer se time odgađa odluka o GUP-u.

"Očito je HDZ podijeljen. Neki su bili da se izglasa taj GUP bez ikakvih amandmana danas, a neki su bili čak da se sruši, da se glasa protiv, zajedno s oporbom", kaže Tomašević.

14:15 Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek izjavio je da ako se na sjednici Gradske skupštine izglasaju izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba, to će biti GUP premijera Andreja Plenkovića. Opširnije...

14:05 Rasprava se nastavlja u 15 sati. Sljedeća točka dnevnog reda je GUP.

14:00 Sedam točaka je raspravljeno, u tijeku je nova pauza.

13:45 Usvojen je i prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Zagreba.

13:40 Prijedlozi su usvojeni.

13:20 Sljedećih pet točaka dnevnog reda odnosi se na financiranja različitih projekata. 

To su:

  • Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o sufinanciranju i partnerstvu na projektu "Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa", dio b. Potresni rizik na području Grada Zagreba u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. - 2020.
  • Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020. referentni broj Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava KK.07.4.2.26.0001 "Pilot projekt Greenway - državna biciklistička ruta br. 2"
  • Prijedlog zaključka o prihvaćanju sklapanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU Fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. za projekt Rekonstrukcija napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici KK.06.2.2.06.0001
  • Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. za projekt Rekonstrukcija i prenamjena zgrade bivše Vojne bolnice za potrebe glazbene škole/Glazbeno učilište Elly Bašić, KK.06.2.2.06.0006
  • Prijedlog zaključka o prihvaćanju sklapanja Partnerskog sporazuma za provedbu projekta "Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action" (Grant Contract CSO-LA/2019/411-51.

Predlagatelj svih njih je gradonačelnik.

13:19 Bandićeva stranka je podnijela 65 novih amandmana na GUP, a HDZ 15.

13:10 Sjednica je nastavljena. Najprije se glasalo o izboru za novog potpredsjednika, Tomislava Tomaševića. On nije izabran za novog potpredsjednika.

12:30 U tijeku je stanka koja će trajati do 13 sati. 

Skupština bi danas trebala trajati do 20 sati. Podneseno je šezdesetak amandmana na GUP od strane HDZ-a, ali i Bandićeve stranke.

Ako se danas ne izglasa GUP, sjednica se nastavlja u ponedjeljak.

12:00 Za riječ se javila i Bruna Esih. 

“Pokušat ću biti sažeta, dosljedna i jasna. Govoriti u ovom trenutku tko je Krešimir Kartelo, da je on vrhunski mladi čovjek, stručnjak i intelektualac i da bi ova Skupština i mi svi ovdje zapravo trebali biti jako sretni što ga imamo za potpredsjednika, nema previše smisla. Niti još manje, nažalost, nema veze s politikom kakvu poznajemo. Međutim te bi riječi možda trebale značiti onima koji su se imali prilike uvjeriti u svom radu u ovo što govorim. Trebalo bi značiti nešto našim bivšim stranačkim kolegama, a sada nezavisnom stranačkom klubu Hasanbegović-Jonjić-Lederer”, počela je Esih.

Oni su započeli ovu proceduru, to želim da se zna, za opozivom gospodina Kartela. Međutim, sada to nažalost znam, njima to još manje ima smisla govoriti. Koga, dakle, pokreću zloba i osvetoljubivost bez obzira na moguće buduće političke uspjehe nikada neće biti ispunjen čovjek, a još manje može druge učiniti takvima. Floskule, gospodine Hasanbegoviću, kako o antifašizmu, pa tako i o zajedništvu koje nema alternativu ne daju baš nikakva ploda upravo zato što su floskule koje tek trebaju zadovoljiti sebični politički cilj. Ovo sam imala potrebu reći sada i nikada više”, rekla je o bivšem kolegi. Opširnije...

11:45 Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras prozvao je premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, nakon što je HDZ amandmanima na izmjene GUP-a ponovno odgodio odluku oko GUP-a, da je "kralj prolongacije i nedonošenja odluka".

"HDZ je danas ponovno odgodio svoju odluku. Plenković je kralj prolongacije i kralj nedonošenja odluka, jadno je kako u Zagrebu obnašaju vlast HDZ i Bandić i kako ne slušaju građane", poručio je Maras na konferenciji za novinare ispred Gradske skupštine, gdje su udruge organizirale glasan prosvjed protiv izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba. Opširnije...

11:27 Sjednica je nastavljena. Anka Mrak Taritaš tražila da prva točka dnevnog reda bude glasanje o novom potpredsjedniku Skupštine iz reda oporbe, što je prihvaćeno.

Radi se o potpredsjedniku Krešimiru Kartelu iz Neovisnih za Hrvatsku. Oporba umjesto njega predlaže Tomislava Tomaševića iz platforme Zagreb je NAŠ.

11:00 Pitanja zastupnika su završila, vrijeme za njih je bilo 60 minuta. Sada je u tijeku kratka pauza nakon koje bi trebale uslijediti točke dnevnog reda.

10:30 Zvanu Brumnića (SDP) zanimala je situacija oko pročišćivača otpadnih voda odnosno činjenica da se ide u treći stupanj pročišćavanja. Pritom je naveo da je Vijeće za vodne usluge dalo mišljenje prema kojem je novac koji se daje koncesionaru za pročistač nezakonit.

"Mislio sam kad sam čuo pitanje da je 2010. godina jer do tada sam bio dobar, a nakon toga sam postao lupež. Dok sam vam bio ćaća, bio sam vam dobar. Vijeće nije meritorno i vi to znate. U gradu vlada nulta stopa na bilo kakve nepodopštine", odgovorio mu je Bandić.

Brumnić je potom ustvrdio da se s 46 posto dobiti "nekome sapuna vrat", ističući da se treći stupanj mogao financirati iz EU fondova, a sad će građani platiti 500 milijuna kuna, umjesto samo 15 posto toga iznosa.

"Naručili smo radove za koje se ne zna tko je naručitelj, ali se zna tko je investitor", kazao je Brumnić na što je Bandić ustvrdio da njemu ne treba tumačiti kako se povlače sredstva iz EU fondova te je optužio zastupnika da preuzima funkciju gradonačelnika.

10:15 Zastupnik SDP-a Mišić kazao je kako dva slučaja po pitanju ZET-a trebaju zabrinuti.

"Prije četiri dana u Dubravi se zapalio ZET-ov autobus, a jučer na Maksimirskoj cesti iskočio je iz tračnica tramvaj zbog čega je istočni dio grada bio odvojen od tramvajskog prijevoza", rekao je.

"Ja osjećam Zagreb, ali nisam siguran koji vi grad osjećate. Živite u virtualnom Zagrebu u kojem nikad neće iskočiti tramvaj, neće se zapaliti autobus, nikad se neće dogoditi prometna ili zastoj tramvaja, koji će biti bez problema. Ja živim normalan Zagreb, osjećam Zagreb i to sam dokazao, a vi živite u tom svom virtualnom", odgovorio mu je Bandić.

10:00 Bandić je na sjednici dok je odgovarao na pitanje o proračunu rekao da je ponovno bio u Dubaiju.

"Jeste li vi gradonačelnik Zagreba ili ste fiktivni gradonačelnik koji na nečiji nagovor predlaže štetne prijedloge za rješavanje problema", pitao je nezavisni zastupnik Renato Petek gradonačelnika Bandića.

"Pa tko ste vi da tumačite mišljenje građana, da s govornice govorite u njihovo ime. Hoćete moju političku snagu u mojoj ideji. Da primijenim vašu ideju ja bih bio u podrumu. Imam šest mandata, to možete samo gledati na televiziji", odgovorio mu je Bandić.

09:50 Darka Klasnića (HSLS) zanimalo je planira li Grad dodatna sredstva u slučaju epidemije koronavirusa i ima li osigurana mjesta u bolnici.

Gradonačelnik mu je odgovorio da je jučer imao sastanak s novim ministrom zdravstva Vilijem Berošem i da je oformljen stožer pri Ministarstvu zdravstva u kojem su i predstavnici Grada Zagreba: pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić i pročelnik Ureda za zdravlje te da će mu dostaviti operativni plan Vjekoslav Jeleč.

"Ljudi koji su odgovorni rade svoj posao", poručio je Bandić koji ističe da, prema ovlastima koje mu pripadaju, pet posto proračuna može raspodijeliti u izvanrednim situacijama te će ih, kaže, aktivirati ukoliko bude potrebno.

09:40 Gradonačelnik je na pitanje potpredsjednika Skupštine Joze Miličevića poduzimaju li se mjere za sanaciju minusa većeg od milijardu kuna u gradskoj blagajni, odgovorio da se oko toga pokušava "napraviti fama", ali i da je odlučio naručiti vodeću europsku neovisnu agenciju da izvrši dubinsku proračunsku analizu.

"Da snimi stanje i razloge zašto gradski proračun nije 12,5 milijardi kuna, nego osam. Kvalitativno i kvantitativno", dodao je Bandić.

Ponovio je i da su porezne izmjene napravljene na financijsku štetu Grada te tvrdi da bi raspolagao s proračunom od 11 milijardi kuna da ih nije bilo.

09:30 SDP-ova zastupnica Vesna Nađ je Bandiću donijela komad zemlje s Hipodroma, a on joj je rekao da ga podsjeća na Vesnu Parun, ali da ne bi htio vrijeđati tu pjesnikinju.

Nađ je upitala gradonačelnika zna li što sadrži zemlja zagrebačkog Hipodroma na kojoj je planiran "zagrebački Manhattan", a kad joj je on najavio pisani odgovor na, kako je rekao, "suptilno i dubinsko pitanje", Nađ mu je rekla da će mu dati komadić, te mu nabrojala "sastav" zemlje .

"100 posto zelene oaze, 100 posto Papina blagoslova, topot konja, u tragovima dječji smijeh...", nabrajala je zastupnica, na što joj je gradonačelnik poručio da je Hipodrom predragocjen prostor da bi od njega radili cirkus ili pjesničke varijacije.

"Podsjećate me na Vesnu Parun, ali ne bih je htio vrijeđati", kazao je Bandić uz negodovanje zastupnika iz klupa.

Zagrebački HDZ odlučio: Ulažu čak 15 amandmana

Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba održao je jučer sjednicu na kojoj je velikom većinom odlučeno da će biti uloženi amandmani na zagrebački GUP.

Prošla je tako opcija koju je zagovarao sam premijer Plenković da se HDZ ne odredi za Bandićev GUP ili protiv njega, nego da ga amandmanima odgodi. 

"Održana je sjednica Predsjedništva. Vidim da su već dijelom došle informacije do vas. Na sjednici je bilo glasovanje 10 naprema 3 da idemo s amandmanima", rekao je predsjednik gradskog HDZ-a Andrija Mikulić.

Nakon što je plan da se amandmanima odgodi Bandićev GUP izglasalo Predsjedništvo Gradskog odbora HDZ-a, to je isto učinio Gradski odbor. 

"Gradski odbor HDZ-a glasao je o prijedlogu Predsjedništva. 41 član je glasao za, 9 protiv, tri su se suzdržala od glasanja. Idemo s 15-ak amandmana", kazao je Mikulić. 

Kako doznaje Index, na Gradskom odboru se nisu pojavili Milijan Brkić i Miro Kovač.

Odgoda će neminovno uslijediti, a tijekom te odgode o HDZ-ovim amandmanima treba se oglasiti Ministarstvo graditeljstva. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara