Bivši australski nadbiskup koji je skrivao pedofiliju u Crkvi ne ide u zatvor

Bivši australski nadbiskup koji je skrivao pedofiliju u Crkvi ne ide u zatvor
Foto: EPA

BIVŠI australski nadbiskup Philip Wilson, najviši katolički službenik u svijetu kojemu je suđeno za prikrivanje pedofilije, izbjegao je zatvor nakon što mu je sudac dopustio da odsluži 12 mjeseci kućnog pritvora.  

Sudac lokalnog suda u Newcastleu Robert Stone naložio je Wilsonu da ostane u kućnom pritvoru u domu njegove sestre u blizini Newcastlea, u Novom Južnom Walesu, najmanje šest mjeseci, nakon čega će steći uvjete za mogući otpust, javili su lokalni mediji.

>>Australski nadbiskup dao otkaz nakon osude za skrivanje pedofilije u crkvi

"Nije pokazao nikakve emocije"

Wilson nije pokazao nikakve emocije kada mu je uručena presuda, javila je novinska agencija Australian Associated Press, a prenosi Dpa.

Ovaj katolički svećenik (67) bio je prisiljen u srpnju odstupiti s mjesta nadbiskupa Adelaide nakon rastućih zahtjeva za njegovim odstupanjem, uključujući i zahtjev australskog premijera Malcolma Turnbulla.

Sudac: Kućni pritvor je dovoljna kazna

Wilson je osuđen u svibnju, a u srpnju mu je izrečena kazna do 12 mjeseci pritvora zbog toga što je propustio izvijestiti policiju o seksualnom zlostavljanju dvaju mladih ministranata koje je počinio svećenik pedofil 1970-ih godina. Wilson, koji ima početni stadij Alzheimera, pokrenuo je kampanju protiv svoje osude.

Sudac koji mu je u utorak uručio konačnu presudu naveo je kako su u obzir uzete činjenice njegova ranijeg dobrog karaktera, te da su uzete u obzir njegove godine i mentalno i fizičko stanje zbog čega se smatra da je kućni pritvor dovoljna kazna za njega.

"Želio je zaštititi Crkvu i njen ugled"   

"Wilson je u vrijeme kada se događalo seksualno zlostavljanje bio na dužnosti pomoćnog župnika u East Maitlandu, u Novom Južnom Welesu. Znao je da je svećenik James Fletcher seksualno zlostavljao ministrante, no odbacio je utemeljene optužbe želeći zaštititi Crkvu i njen ugled", navedeno je prilikom suđenja u svibnju.

Fletcher je u prosincu 2004. osuđen po devet točaka optužbe zbog seksualnog zlostavljanja djece i umro je u zatvoru dvije godine kasnije.

"Nije pokazao nikakvo žaljenje ili kajanje zbog prikrivanja zločina" 

Sudac Stone je prilikom izricanja presude u srpnju ustvrdio kako bivši nadbiskup nije pokazao nikakvo žaljenje ili kajanje zbog prikrivanja zločina. Kazao je da je njegov motiv pritom bio zaštititi Katoličku crkvu.

Slučaj bivšeg nadbiskupa Wilsona ukazao je na australsku borbu protiv raširenog seksualnog zlostavljanja djece unutar Crkve i drugih institucija.

Utvrđeno je da je čak sedam posto svećenika seksualno zlostavljalo maloljetnike, a 62 posto žrtava koje su prijavile zlostavljanje dolazilo je iz institucija koje je vodila Crkva.

Australska vlada odlučila je izdvojiti 3 milijarde američkih dolara i obeštetiti žrtve u razdoblju od deset godina. U taj plan uključeno je 60 000 žrtava.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara