Brkićev kum i Mamićev falsifikator ostaju u pritvoru

Brkićev kum i Mamićev falsifikator ostaju u pritvoru

BLAŽ Curić, kum Vase Brkića i vozač u Ministarstvu poljoprivrede, te Franjo Varga, osumnjičeni krivotvoritelj, ostat će u pritvoru još dva mjeseca.

Curiću je pritvor produljen zbog opasnosti od ponavljanja djela, a Vargi zbog opasnosti od ponavljanja, ali i zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke.

"Danas je povodom prijedloga DO USKOK-a održano usmeno nejavno ročište u svezi produljenja istražnog zatvora protiv I-okr. Franje Varge i II-okr. Blaža Curića, zbog činjenice da im na današnji dan istječe istražni zatvor po prethodnom rješenju.

Nakon provedenog ročišta, zbog činjenice da istraga nije dovršena, te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, prihvaćen je prijedlog DO USKOK-a da se protiv navedenih okrivljenika produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca, odnosno do 19. veljače 2019., i to protiv I-okr. Franje Varge po osnovu čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. ZKP/08, a protiv II-okr. Blaža Curića po osnovu čl. 123. st. 1. t. 3. ZKP/08.

Utvrđeno je da se nisu promijenile okolnosti oko egzistiranja osnovane sumnje da bi okrivljenici ostvarili obilježja kaznenog djela sprečavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 2. KZ/11", objavio je sud.

Vargu se sumnjiči da je izradio lažnu SMS prepisku, a Curića da mu je javio da ga istražuje policija

Franju Vargu USKOK sumnjiči da je izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je sudio Zdravku Mamiću i ostalima, a prema kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom zatvoru je i Blaž Curić, vozač potpredsjednika vlade Tomislava Tolušića i kum potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem. I Todorić je također ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine Borg. 

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je u utorak predvečer iskaz USKOK-u o aferi SMS, a za RTL je uoči svjedočenja rekao kako dolazi kao svjedok u ''slučaju Franje Varge'' s kojim su ga, tvrdi, upoznala dva prijatelja početkom 2017., u vrijeme kada više nije bio na funkciji predsjednika stranke ni potpredsjednika vlade.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara