Buzet: Istarski liberali za referendum zbog "Družba Adrije"

ISTARSKI LS smatra da je projekt transporta nafte od Rusije do Jadrana "Družba Adria" "neprihvatljivo opasan" za okoliš te je pozvao građane i ekološke udruge koje se protive njegovoj provedbi da pojačaju pritisak na sve političke stranke i saborske zastupnike.

Predsjednik županijske organizacije LS-a Istre Mauro Ivančić rekao je danas na konferenciji za novinare u Buzetu da treba raspisati referendum o realizaciji toga projekta, koji je po mišljenju LS-a prijetnja zdravom okolišu, a u budućnosti i turizmu.

Izrazio je zabrinutost što je, kako je rekao, izostao doprinos političkih stranaka u obrani javnog interesa i stvaranju zakonskih osnova za zaštitu okoliša, posebno Jadranskog mora, i zdravlja građana.

"Istarski LS zbog nerazumnosti većine stranaka smatra potrebnim raspisivanje referenduma i intervenciju Liberalne stranke na internacionalizaciji rješavanja tog problema", rekao je Ivančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavio je da istarski LS namjerava u Puli organizirati međunarodni skup jadranskih zemalja o zaštiti Jadranskog mora, kao posebno osjetljivog područja, te o proglašenju obale prirodnim i javnim dobrom.

"Zaštita mora i priobalja očito je periferna stvar za većinu političkih stranaka pa se postavlja pitanje upravlja li Hrvatskom družba mafija", rekao je Ivančić.

Ustvrdio je i kako se "nažalost politička moć koristi za postizanje nezakonitih ciljeva nezakonitim postupcima", spomenuvši pritom kako je, unatoč protivljenju ministarstava turizma, pomorstva te zaštite okoliša i prostornog uređenja, Vlada prihvatila Čačićev prijedlog izgradnje dodatnih 100 marina.

Ivančić je na današnjoj konferenciji za novinare osudio Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva i lokalnu istarsku vlast zbog, kako je rekao, zataškavanja afere trihineloze "koja zbog propusta u kontroli namirnica i dalje prijeti potrošačima".

Pozvao je građane, ako žele očuvati zdravlje, i na bojkot "neodgovorne" vladine odluke o dozvoli uvoza genetski modificirane hrane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara