Čajem protiv HIV-a

JAPANSKI su znanstvenici objavili da su otkrili molekulu u čaju koja bi mogla zaustaviti širenje virusa HIV-a, uzročnika AIDS-a.

Dosadašnji pokušaji da se pobijedi HIV bili su ograničeni na suzbijanje infekcije nakon što se ona proširi, no najnoviji laboratorijski pokusi mogli bi uroditi novom metodom koja bi smrtonosnom virusu u startu onemogućila da se proširi tijelom, priopćili su znanstvenici s Tokijskog sveučilišta.

Predvođeni Kazushigeom Kawaiem, znanstvenici su otkrili tvar epigallocatechin gallate (EGCG) koji, vjeruju, sadržava većinu po zdravlje korisnih substanci u zelenom čaju. Kad se oslobodi, EGCG hitro blokira ulazak HIV-a u stanice. HIV najčešće napada tzv. "T" stanice CD4, a da bi to uspješno izveo, koristi moleklularni prolaz znan kao receptor CD4.

Laboratorijski je utvrđeno da EGCG, spajajući se prvo s molekulom CD4 učinkovito onemogućuje da se na molekulu zakači virus HIV-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijašnja istraživanja potvrdila su da ljudi koji redovito konzumiraju čaj imaju nižu stopu oboljenja od karcinoma, srčanih bolesti i reumatoidnog artritisa. Samo konzumiranje čaja vjerojatno ne bi bilo dovoljno za sprečavanje HIV infekcije, ocijenjuju znanstvenici, ali ako se EGCG pokaže učinkovit kod živih stvorenja, morao bi se proizvoditi koncentriran, u recimo, piluli.

Laboratorijska istraživanja pokazuju da se EGCG nakon pet minuta prikači na 80 posto resceptora CD4, a nakon pola sata na gotovo sve receptore CD4.

U proteklom desetljeću popularnost čaja je znakovito porasla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara