Davor Škrlec napušta ORaH

Davor Škrlec napušta ORaH

Foto: FaH

ORAH-ov zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec podnio je zahtjev za ispis iz članstva te stranke, nakon čega će postati neovisni predstavnik građana, a kao razlog navodi nezadovoljstvo radom i pasivnošću ORaH-a prema problemima hrvatskog društva.

"Zanemarivanje gorućih problema hrvatskih građana te loše upravljanje strankom dovelo me do teške odluke o konačnom izlasku iz ORaH-a. Stranka koju sam od samoga početka nesebično gradio i promicao u Hrvatskoj, ali i u Europi, izgubila je svoj kredibilitet i povjerenje građana. Vrijednosti koje su u početku njezinog nastanka bile srž našeg djelovanja, sada su samo prazne riječi na papiru", priopćio je u petak Škrlec.

Navodi kako su nedavni unutarstranački izbori provedeni ishitreno bez poštivanja odredbi Statuta te bez demokratskog sučeljavanja i primjerenog predstavljanja kandidata, čime su mjesta u ključnim tijelima stranke ostala nepopunjena. Također, prvi potezi novog vodstva nisu išli u smjeru poštivanja Statuta i transparentnosti rada. Zbog takvog razvoja situacije, pojedini novoizabrani predstavnici ubrzo su podnijeli ostavke i napustili stranku, tvrdi Škrlec.

Podsjeća da je ORaH donosio sektorske politike u suradnji s građanima, stručnjacima i civilnim društvom, putem javnih tribina i rasprava, a pokrivale su ključna područja hrvatskog društva. "Budući da je stranku napustila većina članica i članova osnivača, zbog izostanka povezanosti i suradnje s civilnim sektorom kao ključnim partnerom u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, moj rad nastavljam kao nezavisni član Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu", ističe u priopćenju Škrlec.

Predsjednik ORaH-a Luka Keller rekoa je da Škrlecov potez nije neočekivan, ali je nekorektan. "Škrlec je izborio mandat u Europskom parlamentu kao drugi na listi - od 89.000 preferencijalnih glasova tadašnja predsjednica ORaH-a Mirela Holy je osvojila 60.000 glasova, a Davor Škrlec 2000 glasova. I on će sada s tih 2000 preferencijalnih glasova još tri godine sjediti u Bruxellesu sa 7000 eura plaće i 7000 eura budžeta za rad svojeg Ureda, a od toga ORaH-u neće davati ništa", izjavio je Keller Hini dodavši kako je Škrlec mjesečno davao ORaH-u 1200 kuna.

 "Škrlec se prikazuje kao veliki demokrat i ljubitelj održivog razvoja, a u ovom trenutka kada ga najviše trebamo da bude naš europarlamentarac i kada ima punu podršku, on izlazi iz stranke", razočaran je Keller sa Škrlecovom odlukom.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara