Dialeri i dalje pljačkaju građane, T-HT pruža neadekvatnu zaštitu

HRVATSKA udruga za zaštitu potošača i ovog je mjeseca bila puna pritužbi na račun T-HT-a, koji neadekvatno primjenjuje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o telekomunikacijama donešen u svibnju 2005.

Naime, prema dotičnom Zakonu, točnije članku 42, st. 2., "davatelji javnih komunikacijskih usluga moraju osigurati korisnicima svojih usluga primjerenu zaštitu od zloporaba i prijevara u javnoj telekomunikacijskoj mreži".

No, neupućenim surferima po Internetu i dalje pristužu visoki računi uzrokovani zloćudnim dialer programima, koje uredno podmiruju. Mjesečno se žali u prosjeku 500 korisnika, koji svoje visoke račune moraju platiti, iako ih nisu napravili sami.

Podsjetimo, dialeri su zloćudni programi koji se nezaštićenim surferima sami instaliraju na računalo, a potom biraju telefonske brojeve u dalekim zemljama, koji se naplaćuju po "paprenim" tarifama.

Iako je krajem svibnja na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o telekomunikacijama, čini se da T-HT te odredbe slabo poštuju.

No, kako navodi Vjesnik, svako malo se javljaju ljudi koji su zbog dialera dobili i po 30 tisuća kuna računa za telefon, što je za jednu obitelj i više no pretjerana potrošnja.

Slično je izjavio i Tomislav Lončar iz HUZP-a, koji navodi kako u T-HT-u moraju znati za rad neželjenih "pozivača", te kako bi se takve situacije na vrijeme trebale spriječiti.

"Zna se dogoditi da građani brzopletošću i nepažnjom slučajno instaliraju "dialer" na svoje računalo, koje potom samo poziva neke čudne brojeve u Aziji. Građani toga nisu niti svjesni, no iznenadi ih telefonski račun." - rekao je Lončar, te dodao: "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o telekomunikacijama je nov, pa većina građana još ni ne zna za njega, kao ni za to da bi im T-HT trebao pružiti odgovarajuću zaštitu."

"Od početka ove godine građani mogu s naših stranica besplatno skinuti T-Com Antidialer program koji presreće pokušaje spajanja računala putem telefonske veze. Prilikom svakog pokušaja spajanja program privremeno zaustavlja spajanje, te obavještava korisnika o pokušaju biranja. Isto tako prikazuje se i broj na koji se program pokušava spojiti te se korisniku nudi mogućnost da dozvoli vezu s tim brojem ili je, prema najnovijim navodima, zabranjuje." - poručuju iz Korporativnog sektora za komunikacije T-HT-a.

Korisnici se na visinu svog računa mjogu žaliti, no ako je kao uzrok utvrđen "dialer", korisnici ga, nažalost moraju platiti. Jedina opcija za potrošače je žalba povjerenstvu u čijem sastavu i članovi Društva potošača." - dodali su u Korporativnom sektoru za komunikacije T-HT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara