Dicka Cheneya će "otkucati" bivši savjetnik?

JEDNA od mnogih afera koje su prošle godine potkopale autoritet i popularnost američkog predsjednika Georgea W. Busha je i "Plamegate", skandal nastao od članka u kojem je 2003. godine novinar Robert Novak otkrio kako je Valerie Plame, supruga američkog diplomata i Bushovog žestokog kritičara Joea Wilsona, tajni agent CIA-e.

S obzirom da otkrivanje takvih podataka u javnost predstavlja kazneno djelo, cijeli je slučaj postao predmetom istrage i špekulacija o izvoru "curenja". Većina promatrača se slaže kako je tim "curenjem" Bushova administracija nastojala kompromitirati Wilsona.

Iako je predmetom većine špekulacija bio i Bushov politički savjetnik i najbolji prijatelj Karl Rove, poznat po svojoj beskrupuloznosti, prošle godine se istraga umjesto toga koncentirala na ured potpredsjednika Dicka Cheneya.

Tako je protiv Cheneyevog glavnog savjetnika I. Lewisa "Scootera" Libbyja podignuta optužnica zbog krivokletstva i ometanja pravde. Libbyja se tereti da je nastojao sabotirati istragu, odnosno istražiteljima namjerno davao lažne podatke.

Nakon što je optužnica podignuta, Libby je prisiljen podnijeti ostavku.

"National Journal", pak, tvrdi kako je Libby pred velikom porotom tvrdio da je od Cheneya dobio odobrenje da tisku dostavi strogo povjerljive obavještajne podatke koji se tiču iračkog oružja za masovno uništenje.

Posebni istražitelj Patrick Fitzgerald tvrdi kako će taj iskaz koristiti u daljem postupku.

Ta je vijest je odmah nagnala demokratskog senatora Edwarda Kennedyja da Cheneyev postupak opiše kao "nizak udarac" i da zatraži da potpredsjednik za njega "snosi odgovornost".

Scott McLellan, predstavnik za tisak Bijele kuće je, pak, odbio komentirati slučaj napomenuvši kako administracija nema običaj da se petlja u tekuće sudske postupke.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara