Đapić korak do dogovora sa SDP-om i HNS-om

NAKON što se Anto Đapić jučer susreo s predsjednikom Stjepanom Mesićem odmah se nekim čudom trakavica o uspostavljanju gradske vlasti u Osijeku primaknula sretnom završetku u obliku braka desnice i ljevice.

Đapić je odmah nakon sastanka izjavio da mu je Mesić dao podršku za ponovno sjedanje u fotelju osječkog gradonačelnika, te je odmah pohitao u Osijek završiti dogovor sa SDP-om i HNS-om. Osječki SDP je već pristao ići s Đapićem, ali pod uvjetom da nađe još jedan glas kako bi imali 13 vijećnika koliko je potrebno za većinu. HSP ima devet vijećnika a SDP tri, a taj jedan potrebni  vijećnik bi trebao biti Ivan Vrdoljak iz osječkog HNS-a.

HNS bi dogovor, ali ne bi Đapića kao gradonačelnika

No, problem se sada javlja jer bi Vrdoljak navodno još i pristao na pakt s HSP-om, ali pod uvjetom da Đapić ne bude gradonačelnik, a to je opet glavna želja predsjednika HSP-a.

Anto Đapić je za Index rekao kako su pregovori još u tijeku, ali da je već dogovoreno više od 90 posto.

"Za sada sve teče po planu i ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti i događaja, očekujem da ćemo prvi idući radni dan, u utorak, imati gotov dogovor", kazao nam je Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik pravaša nije htio komentirati stav HNS-a po kojem bi on morao odustati od mjesta gradonačelnika jer su se dogovorili da neće u medijima govoriti o detaljima pregovora. Simptomatično je da Đapić ne odbija s gnušanjem ovaj stav HNS-a, kao što je to do sada činio.

Škoro kao kamen spoticanja u pregovorima s HDZ-om

Tako je sada vrlo izgledno da će u Osijeku doći do koalicije HSP-a s dvije lijeve stranke, iako se nakon izborne noći činilo da će HSP ići s desnim strankama, prije svega s HDZ-om. Đapić je uistinu prvo započeo pregovore s HDZ-om, ali je zapelo na tome što je HDZ kao uvjet postavio da gradonačelnik bude njihov Miroslav Škoro.

HDSSB i Branimir Glavaš su odmah nakon izbora prepustili Đapiću kao relativnom pobjedniku da on pokuša sastavi vlast, a da će oni pokušati ako Đapić eventualno ne uspije. Anto Đapić je ionako bez fotelje gradonačelnika ostao zbog HDSSB-a i sukoba oko izgradnje dvorane za Svjetsko rukometno prvenstvo, tvrdivši da će Đapić oštetiti Osijek za stotine milijuna kuna, pa je od samog starta bilo teško za očekivati da će se oni dogovoriti.

D.M.
Foto: I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara