Dodik u švedskom zatvoru "evocirao uspomene" s Biljanom Plavšić

Dodik u švedskom zatvoru "evocirao uspomene" s Biljanom Plavšić

"POSJET Biljani Plavšić bila je prilika da se prisjetimo mnogih događaja koje smo zajedno prošli i evociramo neke uspomene", rekao je prvi čovjek Republike Srpske Milorad Dodik koji je posjetom bivše liderice RS-a u švedskom zatvoru Hinseberg ponovno uzburkao medije u susjednoj državi.

Priznala krivnju za progon Bošnjaka i Hrvata

Podsjetimo, Biljanu Plavšić je Haški sud 27. veljače 2003. godine osudio na 11 godina zatvora zbog progona muslimana i Hrvata na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, tijekom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine, za što je i sama priznala krivnju.

Dodik je nakon razgovora s Plavšić obećao svu pravnu i formalnu pomoć u njenim zahtjevima prema vlastima u Švedskoj da je se pomiluje. Dosada je ova 78-godišnjakinja tri puta bezuspješno tražila pomilovanje, a u svojim zahtjevima nije prezala od izjava kako je unutar zatvora u Švedskoj - zlostavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet godina stavlja točku na sve?

Dodik je u izjavi BiH medijima napomenuo kako Plavić bila predsjednica RS-a nakon rata u BiH, te da je zaslužna za opstanak RS. Odgovarajući na kritike oko njegova posjeta haškoj optuženici kazao kako mu je bilo izuzetno drago posjetiti Biljanu Plavšić.

"Biljana Plavšić je za dio odgovornosti koje je imala već provela više od pet godina u zatvoru i to je ono što definitivno stavlja točku na sve", rekao je Dodik o Plavšić dodajući kako ne razumije kritike o svom posjetu, jer to nije zabranjeno.

R.I.
 Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara