Države OPEC-a se založile za povećanu opskrbu naftom

VODEĆI svjetski izvoznici nafte su se na današnjem samitu u Jeddahu suglasili da je nužno povećati proizvodnju sirove nafte kako bi se zadovoljila potražnja na svjetskom tržištu.

Sudionici samita koji se održava u Saudijskoj Arabiji, su zaključili kako se mora obuzdati rast cijena nafte, ali nisu iznijeli konkretne planove za dodatnu proizvodnju.

Dužnosnici okupljeni na samitu organizacije OPEC koja okuplja države izvoznice nafte su konstatirali kako cijene dostigle zabrinjavajuću razinu te da su za stvaranje adekvatnih zaliha potrebne nove investicije, kako u istraživanje novih nalazišta, tako i u tehnologiju za njihovo efikasno korištenje.

Saudijska Arabija, pak, za galopirajući rast cijena nafte optužuje burzovne špekulante, te tvrdi kako ne postoji stvarni nedostatak zaliha. Međutim, ta je država isto tako izjavila kako je spremna povećati dnevnu proizvodnju nafte.

Britanski premijer Gordon Brown je rekao kako su dodatne isporuke nafte nužne jer se tako može ublažiti "nestabilnost" cijena.

SAD, Velika Britanija i drugi glavni potrošači nafte, su pozvali proizvođače nafte da pojačaju isporuke kako bi spriječili dalji rast cijena i osigurali stabilniju opskrbu naftom.

Dužnosnici OPEC-a su u priopćenju objavljenom poslije sastanka u Jeddahu izjavili da je dogovoreno da se "povećanju investicija u proizvodnju nafte", odnosno da je to nužno kako bi se tržište bilo "opskrbljivalo pravovremeno i na adekvatan način".

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara