Indonezija istupa iz članstva u OPEC-u

JEDINA Azijska članica OPEC-a, Indonezija, najavila je kako planira odustati od daljnjeg članstva zbog neznatnog izvoza, ali i povećanja proizvodnje za vlastite potrebe. Trinaest članica OPEC-a daleko su naprednije od Indonezije koja se našla u problemima pada proizvodnje nafte, ali i u pronalaženju novih rezervi.

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono izjavio je: "Na našem posljednjem sastanku raspravljali smo o ostanku ili odlasku iz OPEC-a kako bi povećali vlastitu proizvodnju". Indonezija je proizvodila milijun barela nafte dnevno što je prije naftne krize bilo respektabilno, no u naredne tri godina ta brojka bila bi ispodprosječna.

Ono što predsjednik nije napomenuo je slabo inozemno investiranje u naftnu industriju Indonezije, ponajviše zbog korupcije i slabih zakona. Unatoč daljnjoj proizvodnji za OPEC, koja će trajati do kraja godine, Indonezija je bila u posljednje vrijeme prisiljena uvoziti iz Irana, Kuvajta i Saudijske Arabije koje su također članice OPEC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indonezija je članica OPEC-a od njegovog osnivanja 1965. godine u Beču od kada su istupile Gabon 1995. godine i Ekvador 1992. godine, ali se vratio u članstvo 2007. Preostale članice OPEC-a koje još uvijek imaju "nepresušne" izvore nafte su Iran, Irak, Saudijska Arabija, Venezuela, Kuvajt, Katar, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Nigerija, Ekvador i Angola.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara