Elektroprivreda u Mostaru o navodima OHR-a

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne u svom poslovanju pridržavala se zakona i pozivamo nadležne državne institucije da provjere je li u poslovanju ovog poduzeća bilo kriminalih djela, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Mostaru predstojnik Ureda direktora ove tvrtke Marko Lončar.

On je to izjavio nakon što je Ured visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu i Mostaru objavio kako je neovisnom promjenom poslovanja ustanovljeno da je tijekom 2001. godine ovo poduzeće zbog ´lošeg rukovođenja, sukoba interesa i krađe´ izgubilo više od 50 milijuna konvertibilnih maraka (oko 25 milijuna eura), te da su cjelokupni višegodišnji gubici ovog poduzeća oko 170 milijuna konvertibilnih maraka (oko 85 milijuna eura).

Lončar je priznao da je u poslovanju ovog poduzeća bilo, kako je rekao, određenih propusta, ali se nije složio s optužbama iz izvješća OHR-ovog revizorskog tima. Lončar je pri tomu priznao kako je Elektroprivreda Herceg Bosne, kako je rekao, u prijelaznom razdoblju financirala institucije Herceg Bosne, ali je odbacio optužbe da je financijski pomagala pokušaj uspostave hrvatske samouprave prije dvije godine.

Direktor direkcije za distribuciju Elektroprivrede Herceg Bosne Božidar Jovanović je potvrdio da potrošači duguju tom poduzeću oko 85 milijuna eura, ali je pojasnio kako je to dug nastao u desetogodišnjem radzoblju od 1992. do 2002. godine. On je dodao kako je tvrtka protiv svih dužnika pokrenula sudske postupke za naplatu dugovanja, te da se od potraživanja tih dugovanja neće odustati.

Odgovarajući na novinarska pitanja Lončar je rekao kako Elektroprivrede Herceg Bosne nije služila kao banka HDZ-u BiH, te da nisu davne nikakva donacije HDZ-u niti poduzećima ´Soko´ i ´Mont´ iz Mostara. Po njegovu objašnjenju radi se o izdvajanju sredstava u iznosu od pet posto institucija, kako je rekao, od važnosti kao što su Sveučilište u Mostaru, Hrvatski radio Herceg Bosna, Habena (bivša novinska agencija) i Zavod za školstvo. Dodao je kako je ovo poduzeće sudjelovalo i u više humanitarnih akcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara