Grčka turistička sezona počinje sredinom lipnja

Grčka turistička sezona počinje sredinom lipnja
Foto: EPA

TURISTIČKA sezona u Grčkoj započet će idućeg mjeseca, dok će međunarodne čarter linije za popularne destinacije biti uspostavljene u srpnju, kazao je grčki premijer Kiriakos Micotakis.

"Turističko razdoblje počinje 15. lipnja kada se mogu otvoriti sezonski hoteli", poručio je Micotakis jučer u televizijskom obraćanju.

"Napravimo ovo ljeto epilogom krize", dodao je.

Micotakis: Grčka je jamac sigurnosti, vjerodostojnosti i zdravlja

Pandemija koronavirusa prijeti turističkoj industriji koja je ključna za grčku ekonomiju. Prethodno su ministri turizma EU postigli dogovor da "učine što god je potrebno za brz i potpun oporavak europskog turizma".

Micotakis je poručio da je Grčka adekvatnom kontrolom pandemije pokazala da je "jamac sigurnosti, vjerodostojnosti i zdravlja".

"To je sjajna reputacija", kazao je grčki premijer, dodajući da je zemlja omogućila "higijenski štit u svakom turističkom mjestu, što je naša strast koju uvijek inspirira Zeusova xenia (gostoprimstvo)".

Smanjen je PDV

Grčka je vrlo uspješno upravljala pandemijom te je koronavirus potvrđen kod 2850 osoba uz 166 smrtnih slučajeva.

"Pobijedit ćemo u ekonomskom ratu, kao što smo pobijedili u zdravstvenoj bitci", kazao je Micotakis.

Kako bi potaknula turizam, Grčka privremeno smanjuje PDV na sav prijevoz - letove, putovanja autobusom i vlakom - s 24 posto na 13 posto, dodao je premijer.

Grčka je najavila da će omogućiti turistima test na koronavirus, ali zasad nisu jasni detalji te ideje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara