Gripa poharala hrvatske škole i vrtiće, a najgore tek dolazi

Gripa poharala hrvatske škole i vrtiće, a najgore tek dolazi
Foto: Index/Pixsell/Damir Spehar/Dino Stanin

SEZONA gripe je u uzletu. Brojne škole i vrtići napola su ispražnjeni, oko 11.000 osoba je oboljelo, prijavljeno je 19 žrtava među kojima i jedno dijete, a vrhunac se tek očekuje.

Najviše obolijevaju djeca

Naš glavni epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Index je protumačio informacije prema kojima je najviše oboljelih među djecom.

„Djeca najviše obolijevaju od gripe, to je točno. Ona nemaju razvijen imunitet na mnoge viruse jer nisu bila u kontaktu s njima“, rekao je Kaić.

„No kada je riječ o komplikacijama, stvari su malo zamršenije. Amerikanci već godinama govore da djeca imaju veći rizik od komplikacija od odraslih. Oni stalno malu djecu svrstavaju u istu kategoriju sa starijim ljudima i bolesnima kod kojih postoji povišeni rizik za komplikacije. No u Europi se to ne vidi. Već dugo postoji razlika u doživljavanju gripe između Europe i SAD-a. Mi u Europi nemamo podataka koji bi potvrđivali da kod djece postoji značajno povišeni rizik od komplikacija“, pojasnio je.

Postoje dojave o 19 mrtvih i jednom djetetu, no ne i potvrde

U HZJZ-u imaju informaciju da je jedno dijete umrlo i da je imalo gripu, međutim, za to ne postoji i službena potvrda.

„To za mene nije dokaz da je dijete doista umrlo od gripe. U sezoni gripe, kada virus naširoko cirkulira, bit će ljudi koji će umrijeti i pritom će se kod njih pronaći virus gripe. No to ne mora biti dokaz da su stvarno umrli od gripe. Mi za sada nismo dobili prijavu od kliničara o uzroku smrti, što se inače radi u roku od 24 sata kada se potvrdi da je uzrok smrti gripa“, tumači.

Blaža sezona od prošlogodišnje koja je bila vrlo jaka

Kaić kaže da se može očekivati da će mnoga djeca obolijevati u ovom dijelu godine jer je trenutno u jeku sezona u kojoj haraju i gripe i adenovirusi i uobičajeni koronavirusi koji uzrokuju viroze i prehlade. No, kaže da je sezona gripe za sada blaža od prošlogodišnje.

„Do sada je prijavljeno 10.940 oboljelih. U tjednim izvještajima imamo dojavu o 19 umrlih, no to su dojave koje nisu službene prijave. Službeno prijavljenih imamo devet. Vrhunac sezone najvjerojatnije će biti kroz koji tjedan. Gripe ima u cijeloj Hrvatskoj. Sezona je nešto blaža nego prošle godine, a sada više ne prevladava virus A H1N1 nego A H3N2. Oko 80% je gripa A, dok je oko 20% gripa B. Kod gripe A oko 60% je H3N2, a ostalo je H1N1“, objašnjava Kaić.

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je prošle godine u isto doba službeno bilo registrirano ukupno 48.080 oboljelih od gripe. No sezona 2018./2019. bila je značajno intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, kako po broju hospitaliziranih tako i po broju dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija. U njoj je u ovo doba bilo dojavljeno 75 smrtnih ishoda, dok ih je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 (grafikon dolje).

U velikom vrtiću u Novom Zagrebu odsutno mnogo djece

Situacija u vrtićima razlikuje se od jednog do drugog dijela grada. U nekima je puno djece i osoblja oboljelo i odsutno, u drugima je situacija uobičajena. Voditelji vrtića nisu bili baš razgovorljivi.

Jedna odgojiteljica u jednom velikom novozagrebačkom vrtiću, koja je htjela ostati anonimna, prenijela nam je svoje dojmove.

„Grupe se spajaju jer je bolesno puno djece i dosta teta“, priča nam odgojiteljica.

„Ja trenutno isto radim u spojenoj grupi. Puno je bolovanja. Svaki dan odlaze nam neka nova djeca na bolovanje. Nije uvijek uzrok gripa, već ima raznih uobičajenih prehlada i viroza, ali i drugih bolesti. Jedno dijete jučer je dobilo šarlah. Grupe su se jako smanjile, čak i više nego prijašnjih godina. U vrtiću postoje djeca koja su osjetljivija zbog neki zdravstvenih stanja, primjerice alergija i astme. Roditelji takvu djecu u ovom dijelu godine ne žele dovoditi u vrtić. Ja imam jednu takvu djevojčicu. No s druge strane imamo i slučajeve da nam u vrtić dolaze djeca čija braća ili sestre kod kuće leže s gripom. Roditelji ih unatoč tome dovode u vrtić iz nejasnih razloga. Možda zato što ne znaju što će s njima ili da kod kuće ne pokupe gripu. No onda takva djeca mogu prenijeti zarazu drugima“, tumači nam naša sugovornica.

Vjetre sobe, odvajaju djecu, steriliziraju igračke

Priča nam i što sve poduzimaju kako bi zaštitili djecu i sebe.

„Masovnije obolijevanje krenulo je unatrag dva tjedna. Provjetravamo prostorije. Odvajamo djecu koja kašlju, osobito za vrijeme spavanja. Nastojimo ih zabaviti nekim drugim aktivnostima podalje od djece koja ne pokazuju simptome. Neki odgajatelji nose maske, no ne svi. Često peremo ruke, ja valjda tisuću puta dnevno, čim posumnjam da sam dodirnula nešto sumnjivo. To je glavna mjera prevencije. Dezinficiramo kvake, namještaj i igračke. Mi to po protokolu radimo uvijek, čim se pojavi nešto što se može prenositi poput glista, šarlaha ili uši. Obolijevaju i tete. Svi šmrcamo, no također imamo i razvijen imunitet, osobito one s više staža“, povjerila nam je odgojiteljica.

U nekim vrtićima sve je uobičajeno

U nekim zagrebačkim vrtićima situacija je uobičajena; nema masovnijih izostanaka djece ni osoblja.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Bukovac, prof. Gordana Lukačić, kaže da je njihov vrtić jedan od takvih.

„Trenutno je u vrtiću odsutan manji broj djece nego prošlih godina u isto doba. Nema oboljelog osoblja, odnosno bolovanja koja se trenutno koriste su zbog terapija i rodiljnih dopusta. Nemamo povratnih informacija da se radi o odsutnosti zbog gripe, nego zbog viroza, konjunktivitisa, upala sinusa i upala uha. Tijekom prethodnog mjeseca prisutnost djece bila je manja zbog praznika i skijanja“, kaže Lukačić. 

Slična je i situacija u Dječjem vrtiću Sopot u Novom Zagrebu.

„Trenutno nemamo većih izostanaka djece, a prema dostupnim informacijama, nije zabilježen nijedan slučaj gripe. Što se tiče osoblja vrtića, također nije zabilježen nijedan slučaj gripe te nema neuobičajenih i dužih izostanaka s radnog mjesta“, tvrdi ravnateljica Mirela Marjanac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara