HAMAG-BICRO predstavio projekt Poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo

HAMAG-BICRO predstavio projekt Poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo

Foto: HUB385 / Facebook

HRVATSKA agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) danas je predstavila projekt Poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo – Projektna komponenta II: Fond za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja (Seed Co-investment Fund) financiranog zajmom Svjetske banke.

Predstavljanje je organizirano u inkubatoru za razvoj tehnološkog poduzetništvaHUB385 -Centru kreativnosti i inovacija gdje je već okupljeno mnoštvo kreativaca i start-upova koji su u fazi pred izlazak na tržište ili su već pozicionirani i prepoznatljivi u svojem djelokrugu, priopćili su iz HAMAG-BICRO-a.

Investicije do 300 tisuća eura

Na predstavljanju su svi okupljeni sudionici imali priliku čuti detaljnije informacije o Fondu, ciljanim korisnicima i ulagačima, kao i načinu prijave projekata za sufinanciranje. Prihvatljivi projekti sufinancirat će se u iznosu od minimalno 30.000,00 eura do najviše 300.000,00 eura s trajanjem projekata do najviše 24 mjeseca. Na natječaj će se moći prijaviti od 13. travnja do 1. rujna 2016. godine.

Predstavljanje Fonda za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja uvodnim je riječima otvorio zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija. Prisutnima se pozdravnim govorom obratioCarlos Piñerúa, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku koji je opisao izazove s kojima se nose start-upovi na međunarodnom tržištu te Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a koji se ukratko osvrnuo na položaj start-upova u Hrvatskoj. Nikola Dulčić, voditelj projekta Poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo u HAMAG-BICRO-u podrobnije je predstavio projekt i način funkcioniranja Fonda. Mihovil Barančić, predstavnik CRANE-a, ukratko je iznio iskustva hrvatske mreže poslovnih anđela.

Razvijanje sinergije s poslovnim anđelima

Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, otvorio je događanje ovim riječima: "Fond za poticanje i ulaganje u kapital u ranoj fazi financiranja je, ne samo dobrodošao, već je nužan. S 2,5 milijuna eura cilj nam je ojačati ovaj sektor, pružajući manje iznose financiranja rizičnog kapitala zajedno s ulagačima na tržištu, poput poslovnih anđela i inkubatora. Ta nam je sinergija potrebna, želimo li razvijati konkurentno gospodarstvo."

Carlos Piñerúa, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku u uvodnoj je riječi istaknuo: "Inovativna mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) važan su čimbenik u ostvarenju bržeg i održivog gospodarskog rasta, a posebice u ostvarenju snažnijeg izvoza. Stoga je iznimno važno poduprijeti razvoj industrije financiranja rizičnog kapitala i pomoći inovativnim MSP-ima plasman njihovih proizvoda ne samo na hrvatskom tržištu i tržištima Europske unije, nego i šire. Nadamo se da će Fond za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja unaprijediti mehanizme financiranja u ranim fazama te pomoći novoosnovanim poduzećima da svoje ideje pretoče u proizvode ili usluge."

Startupi donose inovativne proizvode na tržište

"Start-upovi su u svim dosadašnjim tehnološkim revolucijama bili oni koji su donosili inovativne proizvode na tržište. Stoga slobodno možemo reći kako su start-upovi pokretači gospodarskog razvoja svake zemlje. U današnjem globaliziranom svijetu, Hrvatska ne može i ne smije ignorirati trendove gospodarskih kretanja. Upravo stoga, posljednjih godina uloženi su veliki napori u razvijanje institucionalnog okvira za podršku inovacijskom procesu kroz investiranje javnog novca u inovativne male tvrtke. Put od ideje do tržišta iziskuje specifične potrebe za financiranjem i zato je HAMAG-BICRO nezaobilazna stanica na putu svakog start-upa.", rekao je Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a.

Fond za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja osigurava sufinanciranje inovativnih subjekata malog gospodarstva u Republici Hrvatskoj putem uvjetnih zajmova koji se odobravaju uz ulaganje privatnih ulagača u vlasnički kapital primatelja ulaganja. Za ulaganje Fonda planiran je ukupan iznos od 2,5 milijuna eura iz proračuna projekta Poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo HAMAG-BICRO-a koji se financira zajmom Svjetske banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara