HDZ-ovi birači u sukobu sa Sanaderom

HDZ-ovi birači u sukobu sa Sanaderom

PREMA istraživanju koje je provela tvrtka Media -Meter, HDZ-ovi glasači ne odobravaju niti jedan potez premijera Ive Sanadera koji je vrednovan u istraživanju, piše Jutarnji list.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 800 ljudi koji su se izjasnili kao HDZ-ovi glasači, a ako je suditi prema rezultatima istraživanja, Ivo Sanader nema potporu svog biračkog tijela u pitanjima koja se dotiču srpske manjine u Hrvatskoj i suradnje s Haagom.

Tako je na pitanje "Podržavate li premijerovu izjavu da srpska manjina, kao i ostale manjine u Hrvatskoj, predstavljaju bogatstvo, a ne problem?" čak 70,4 % ispitanika odgovorilo je "nimalo". 19,7 % ispitanika na isto je pitanje odgovorila "djelomično", a samo 3,7 % njih u potpunosti podržava tu Sanaderovu izjavu.

80 % birača HDZ-a obuhvaćenih istraživanjem ne podržava imenovanje predstavnika srpske manjine na visoke dužnosti u ministarstvima, a gotovo isti postotak, 79,6 % ispitanika, ne podržava Sanaderovu najavu potpune suradnje sa sudom u Haagu. Samo 1,4 % HDZ-ovih birača obuhvaćenih istraživanjem u potpunosti podržava punu suradnju Hrvatske i Haaga, koju je premijer Ivo Sanader najavljivao u više navrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

64 % ispitanika protiv je saveza HDZ-a i SDSS-a pri sklapanje Vlade, a njih čak 73,3 % ne podržava Sanaderovo jamstvo da neće smjenjivati veleposlanike, direktore javnih poduzeća i glavne direktore državnih medija.

Jutarnji list je za komentar rezultata istraživanja zamolio dr. Ivu Žanića, docenta na Fakultetu političkih znanosti.

"Sanaderova situacija je specifična po tome što je on kao vođa stranke po stavovima koje iznosi u potpunom raskoraku ne samo sa svojim biračima, nego i s nekim srednjim slojem stranačke strukture" - izjavio je dr. Žanić, pa dodao: "Radi se o dva odvojena svijeta. Sanaderu bi se lako moglo dogoditi da od reformatora u očima svojih birača postane izdajnik."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara