Hebrang u Saboru izrazio protivljenje Latinici s "jugonostalgičarskom" temom

Hebrang u Saboru izrazio protivljenje Latinici s "jugonostalgičarskom" temom

SDP-OV prijedlog da se Hrvatskoj radio-televiziji ukine obveza plaćanja PDV-a naišao je danas u Saboru na protivljenje klubova vladajuće većine, koji su iznijeli niz oštrih kritika na račun informativnog programa HTV-a.

U raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Andrija Hebrang je ocijenio da HTV sve manje ispunjava javnu funkciju.

Informiranje je politički i ideološki obojeno i usmjereno, a o tome, smatra Hebrang, najbolje svjedoči jučerašnja "Latinica" na temu jugonostalgije.

"Istovremeno, mi više od godinu dana ne možemo emitirati seriju od osam polsatnih dokumentaraca o sanitetu u Domovinskom ratu", dodao je. Hebrang smatra i da tv-pristojba nije porez na posjedovanje prijamnika, kako tvrdi predlagatelj, nego tipičan primjer poreza na uslugu.

HTV prelazi okvire javne institucije i sve više izlazi na tržišnu utakmicu, zbog čega su se neovisne televizijske kuće udružile kako bi javnu televiziju prisilili na poštovanje zakonske minutaže za promidžbeni program, dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravu HRT-a Hebrang je prozvao za neracionalno poslovanje i izbjegavanje obveza prema državi. Hebrangovo izlaganje izazvalo je niz replika iz SDP-ovih klupa.

 "Ovo je falsifikat poreznih zakona i Zakona o HRT-u", rekao je Antun Vujić, a njegov stranački kolega Nenad Stazić dodao je da "Hebrang to radi ili jer ne poznaje zakone ili, još gore, poznaje ih,  ali vrši pritisak na slobodu medija, posebno HRT-a".

Klubovi su bili podijeljeni i oko uvođenja nulte stope PDV-a na novine, dječje potrepštine i razminiranje.

Dok je oporba tvrdila da bi nulte stope smanjile razlike u standardu građana i ukinula slabu dostupnost informacija, koja ometa razvoj demokracije, vladajući su isticali potrebu očuvanja poreznog sustava i  upozoravali da bi se, uvođenjem predloženih nultih stopa, s istim zahtjevima uskoro javile i druge skupine poreznih obveznika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara