Hrvatska se NATO-u približava dobrim tempom

HRVATSKA se NATO-u približava dobrim tempom i 2004. godine očekujemo poziv u Savez, ocijenilo je u petak hrvatsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

"Naše približavanje ide brže nego drugih zemalja, a u nekoliko godina postigli smo ono za što je nekima trebalo desetak i više", rekao je član izaslanstva Marin Jurjević nakon povratka s proljetnog zasjedanja skupštine u Pragu.

On je dodao da Hrvatska može očekivati poziv u NATO 2004. godine.

Po njegovim riječima, NATO Hrvatskoj ne postavlja nikakve uvjete izvan uobičajenih - promicanja demokracije, pravne države, ljudskih prava i slično.

Predsjednik izaslanstva Viktor Brož zadovoljan je što je u izvješću Pododbora za istočnu i srednju Europu spomenut napredak Hrvatske u odnosu na zemlje Vilniuske skupine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, upućene su i kritike na položaj nacionalnih manjina, osobito talijanske, i nedovoljna suradnja s Haškim sudom.

Brož smatra da su članice NATO-a uglavnom nadvladale prijepore oko rata u Iraku i suglasne su o potrebi širenja Saveza, izmjena postupka odlučivanja i izgradnji europskih obrambenih snaga, koje ne bi trebale biti konkurencija, nego partner NATO-a.

Prijetnja terorizmom i oružjem za masovno uništenje glavni je ujedinjujući čimbenik Sjedinjenih Država i Velike Britanije s jedne i "stare Europe" s druge strane, naglasio je Brož.

Hrvatsko izaslanstvo održalo je u Pragu brojne službene i neslužbene susrete s izaslanstvima drugih zemalja, a tješnja suradnja dogovorena je s albanskim i makedonskim kolegama.

Jesenje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a održat će se u studenom u Orlandu u Sjedinjenim Državama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara