Hvala Bandićevim prebjezima, poštedjeli su naše nježne glavice novih izbora

Hvala Bandićevim prebjezima, poštedjeli su naše nježne glavice novih izbora
Foto: Index/Pixsell/Matija Habljak

PRETRČAVANJEM zastupnika već dva desetljeća u Zagrebu se stvaraju i ruše vlasti. Za vrijeme zagrebačke krize, od 1995. do 1997. godine, HSLS je napustila skoro cijela zagrebačka podružnica. Dio ih se pridružio HDZ-u, dio HSP-u. No ni to nije bilo dovoljno da Franjo Tuđman razriješi oporbenu situaciju u Zagrebu. Na koncu su mu to omogućila dvojica HSS-ovaca pa je Zagreb, suprotno volji građana, dobio HDZ-ovu gradonačelnicu i predsjednika Skupštine. Damir Buković i Antun Šporer imena su te dvojica junaka kojih se više malo tko sjeća. 

Zaboravit će im imena

Dvadeset godina kasnije uz pomoć jednog HSLS-ovca, jednog HSS-ovca i jednog pripadnika liste Sandre Švaljek Milan Bandić i HDZ progurali su proračun za 2019. godinu. I pokazali da se u Zagrebu mijenjaju samo imena, političke pozicije i cijene. Nema baš nikakve razlike između HDZ-ove kupovine HSS-ovaca iz 1997. godine i nagle promjene mišljenja trojice zastupnika koji su danas pomogli Bandiću. Čak su im i stranke iste.

Zagrepčani će, baš kao i Šporeru i Bukoviću, zaboraviti i imena Miroslavu Polovanecu, Iliji Ćoriću i Jozi Miličeviću. Ostat će samo zapamćeno da su nekad davno postojala neka trojica koja su lagala da će glasati protiv proračuna pa na skupštinskom laptopu mrtvo hladno stisnula zelenu ikonicu s natpisom ZA.

Njima je na srcu samo naše dobro

A šteta bi ih bilo zaboraviti jer je tim ljudima samo na srcu naše dobro. Miličeviću i Ćoriću pogotovo. Njih dvojica toliko vole Zagrepčanke i Zagrepčane da su za njihovo dobro žrtvovali svoje političke karijere.

Nisu htjeli naše nježne glavice gnjaviti razmišljanjem o glasanju na novim izborima. Miličević tako misli da bi izbori bila trakavica neizvjesnog ishoda. Neizvjesno bi bilo samo to bi li Jozo Miličević opet uspio uskočiti u zastupničke klupe.

Bandića za doživotnog diktatora

Ni Ćoriću se ne mile izbori. On smatra da bi se život građana strahovito urušio kada bi morali 2019. izaći na lokalne izbore. Poznato je, naime, da je građanima najbolje kad nema izbora i kad netko drugi misli i odlučuje za njih. Iz njihova stava o opasnosti od izbora proizlazi da bi demokraciju trebalo ukinuti i Milana Bandića proglasiti doživotnim diktatorom Zagreba. 

Najbolje se pretvarati da si glupi šovinist

Njihovo objašnjenje da su preokrenuli kaput zbog našeg dobra gadljivije je čak i od onog njihova pajdaša Miroslava Polovanca. Taj je uspio izgovoriti da je on "Zagrepčanec koji ne da da mu diktiraju neka prezimena koja nisu zagrebačka. Sigurno neću stati pod palicu da mi naređuje Hasanbegović". Koliko god odurne bile te rečenice dojučerašnjeg liberala koji je sebe prokazao kao običnog šovinista, toliko su iskrenije od objašnjenja da se Bandića podržava za naše dobro.

No čak ni u svom šovinizmu Polovanec nije uspio biti logičan. Samo njemu je jasno kako je Bandić, rođen u drugoj državi, veći Zagrepčanec od Zlatka Hasanbegovića rođenog u Zagrebu. Morao je siroti Polovanec smisliti neku akrobaciju kako bi opravdao promjenu tabora pa je odlučio da mu je najpametnije pretvarati se da je šovinist. Što mu očito nije teško palo. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara