INA u prvom polugodištu zaradila 860 milijuna kuna

INA u prvom polugodištu zaradila 860 milijuna kuna

Foto: Ina

INA je danas predstavila rezultate poslovanja za prvo polugodište koji pokazuju da je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) porasla za 168 posto, dosegnuvši 1.39 milijardi kuna, dok je neto dobit premašila 860 milijuna kuna, što je najbolji rezultat od prvog polugodišta 2011. godine. Iako su Istraživanje i proizvodnja i dalje glavni nositelj rezultata, Rafinerije i marketing uključujući Trgovinu na malo bilježe najveće poboljšanje poslovanja, navode iz INA-e.

Blagi pad proizvodnje djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nadoknađen je zahvaljujući povoljnijem vanjskom okruženju, što je rezultiralo porastom EBITDA od 26 posto u usporedbi s prvim polugodištem 2016. Djelatnost Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu iskoristila je razdoblje povoljnih marži koje su, uz više razine prerade i snažan maloprodajni rezultat, rezultirali pozitivnom EBITDA od 183 milijuna kuna za prvo polugodište. Maloprodaja je zabilježila rekordan porast, kako u segmentima goriva tako i u segmentu robe široke potrošnje.

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2017. iznosila su 520 milijuna kuna te se očekuje intenzivna investicijska kampanja u drugoj polovici 2017. godine. Neto dug smanjen je na 2.026 milijuna kuna, uz odnos duga i kapitala na povijesno najnižoj razini od 15,3 posto.

Áldott: Zavidan rast rezultata u svim aktivnostima

"Prvo polugodište 2017. godine pokazalo je zavidan rast Ininih rezultata u svim aktivnostima. Svi najvažniji pokazatelji poboljšani su, pri čemu je EBITDA povećana sa 521 milijun kuna u prvom polugodištu 2016. godine na 1.398 milijuna kuna u prvom polugodištu 2017. godine, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki skočila na 608 milijuna kuna u usporedbi sa 70 milijuna kuna u prvom polugodištu 2016.

Program povećanja učinkovitosti iz 2016. godine nastavio je pokazivati vidljive rezultate u 2017., dok povoljno vanjsko okruženje donosi dodatno olakšanje. Zajedno, navedeno je dovelo do najniže razine zaduženosti u zadnjem desetljeću i dalo Ini sposobnost financiranja svih strateških projekata u nadolazećem razdoblju.

Rezultati Istraživanja i proizvodnje i dalje koriste poboljšano vanjsko okruženje s umjerenim rastom cijena Brenta i plina, dok je prirodni pad usporen uspješnim projektima usmjerenim rastu: EOR i viša proizvodnja s novih bušotina Selec i Đeletovci Zapad. Zajedno s program efikasnosti ovo je dovelo do boljeg financijskog rezultata. Ipak, napredak u području Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo nadmašuje rast Istraživanja i proizvodnje. Značajno veće razine rafinerijske prerade dodatno podržane povoljnijim maržama dovele su rezultat u pozitivno područje u dijelu EBITDA, ali tijek novca je i dalje negativan.

Trgovina na malo održava dobar rezultat s rastom prodajne mreže u regiji zajedno sa širenjem u segmentu robe široke potrošnje, osiguravajući konstantno snažne rezultate.
Značajno je spomenuti i stabilizirano poslovanje naših aktivnosti naftnih servisa, koji su najjače pogođeni prepolovljenim cijenama Brenta u proteklih nekoliko godina. CROSCO je ostvario pozitivan EBITDA u prvom polugodištu 2017. Ovaj period olakšanja potrebno je iskoristiti za daljnje jačanje tržišne pozicije i aktivnosti, s obzirom na to da je dugoročne prognoze teško stvarati, a volatilnost tržišta može se ponovno pokazati izazovom.“ komentirao je predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara