Indija testirala projektil Agni, predviđen za nuklearno oružje

INDIJA je testirala kraću verziju svog projektila Agni, predviđenog za nošenje nuklearnih bojevih glava, iz svoga lansirnog poligona na istočnoj obali, objavili su dužnosnici ministarstva obrane.

Projektil Agni 1 testiran je na domet od oko 800 kilimetara preko Bengalskog zaljeva.

´Prva izvješća govore da je lansiranje bilo uspješno´, rekao je za Reuters dužnosnik ministarstva.

Projektil zemlja-zemlja ključni je element indijskog plana izgradnje vjerodostojnog obrambenog sustava za nuklearno odvraćanje protiv nuklearnih susjeda Kine i Pakistana.

Indija je najavila da će u idućih nekoliko dana testirati više svojih projektila.

Dok je dulja verzija projektila Agni, namijenjena gađanju ciljeva u Kini već operativna, kraća vrezija, namijenjena ciljevima u Pakistanu, u četvrtak je testirana drugi put.

Pakistan: Indijski raketni pokus ne predstavlja iznenađenje

Pakistan je priopćio da je indijsko pokusno ispaljivanje rakete koja može nositi nuklearne bojeve glave ne predstavlja iznenađenje jer su njezine nuklearne i raketne ambicije dobro poznate.

U priopćenju pakistanskog ministarstva vanjskih poslova se navodi da je Islamabad proveo svoje raketne pokuse ´kada je to bilo potrebno zbog tehničkih zahtjeva´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Ovo nije bio neočekivan razvoj događaja budući da su nuklearne i raketne ambicije Indije dobro poznate´, kaže se u priopćenju.

Indija je lansirala kraću verziju svojeg projektila Agni 1 s lokacije u blizini svoje istočne obale, rekao je jedan dužnosnik obrane. To je jedna od niza raketa za koje se očekuje da će biti testirane idućih dana.

Pakistan je proveo svoje posljednje pokusno ispaljivanje rakete u listopadu prošle godine.

Indija i Pakistan, dva nuklearna susjeda, bili su na ivici rata prošle godine zbog sporne himalajske regije Kašmira.

Stručnjaci s područja obrane govore da posljednji indijski testovi neće ponovno potaknuti vojne napetosti jer se smatraju rutinskima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara