Italija izdala nalog za uhićenje 22 agenta CIA-e

TALIJANSKO tužiteljstvo izdalo je 22 europska naloga za uhićenje agenata američke tajne službe CIA-e koji su 17. veljače 2003. oteli u Milanu imama Abu Omara.

Na osnovi tih naloga, koje su izdali sud za provjeru uhidbenih naloga u Milanu i sudac za preliminarnu istragu Enrico Manzi, otmičari Abu Omara će biti traženi u svim zemljama Europske unije, ali i drugim zemljama.

Da se dotični agenti kojim slučajem pojave u Italiji, bili bi odmah uhićeni. Pretpostavlja se da se osumnjičeni agenti CIA-e trenutno nalaze u SAD-u.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji podržava politiku Busheve administracije, kazao je kako ne vidi osnove za izdavanje naloga za uhićenje agenata CIA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak navečer je ministarskom notom ministar pravosuđa Roberto Castelli zatražio uvid u cjelokupnu dokumentaciju na osnovi koje su milanski tužitelji zatražili uhićenje navodnih otmičara. Castelli će ocijeniti dokumente i po potrebi zatražiti izručenje 22 navodna otmičara odnosno agenta CIA-e od SAD-a.

U Milanu je 17. veljače 2003. najmanje 22 agenta CIA-e otelo imama Abu Omara, osumnjičenog za terorizam, te ga automobilima prebacilo do zračne luke u Avianu, odakle je američkim zrakoplovom prebačen u američku bazu u Njemačku, pa zatim u Egipat gdje je, navodno, u zatvoru bio mučen.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara