Izabran još samo jedan sudac ICC-a, hrvatski izgledi rastu

Izabran još samo jedan sudac ICC-a, hrvatski izgledi rastu
ZEMLJE stranke međunarodnog kaznenog suda (ICC) u srijedu su izabrale samo još jednog suca, a izgledi da hrvatski predstavnik bude izabran u to tijelo sve su veći.

Nakon što je u utorak izabrano sedam od 18 sudaca budućeg novog Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, u srijedu su zemlje stranke Suda uspjele izabrati samo još jednoga, Karla Hudsona-Phillipsa iz Trinidada i Tobaga.

Hrvatski kandidat Ivo Josipović, stručnjak kaznenog procesnog i međunarodnog procesnog prava, u glasovanju pri izborima se plasirao na visoko deveto mjesto s 39 glasova. Najznačajnije je to da je on dobio najviše glasova od svih istočnoeuropskih predstavnika od kojih se moraju izabrati dvojica sudaca, a još nije izabran niti jedan.

Od istočnoeuropskih zemalja latvijski i slovenski kandidati dobili su po 37 glasova.

Videći da nemaju velikih izgleda da njihov kandidat bude izabran u srijedu su odustale Peru, Belgija, Tanzanija, Uganda i neke druge, a o povlačenju razmišljaju i neke istočnoeuropske zemlje.

Izbor sudaca nastavlja se i u četvrtak kada će zemlje pokušati izabrati preostalih 10 sudaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština zemalja stranaka, koju čini 85 potpisnica Rimskog statuta Suda, tijekom ovoga tjedna treba izabrati 18 sudaca od 43 kandidata.

Pri tome moraju zadovoljiti stroge kriterije zastupljenosti žena, pojedinih regija, te stručnjaka kaznenog i međunarodnog prava.

Trećina od 18 sudaca će biti izabrana na trogodišnji, trećina šestogodišnji i trećina devetgodišnji mandat. Jedino se devetogodišnji mandat ne može obnoviti.

Svih 18 sudaca koji budu izabrani zaprisegnut će 11. ožujka kada u Den Haagu bude inauguriran Međunarodni kazneni sud.

Očekuje se da će Sud stvarno početi s radom krajem 2003. i bit će prvi svjetski stalni sud za suđenje pojedincima odgovornim za ratne zločine, uključujući genocid, i zločine protiv čovječnosti, te zločin agresije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara