Izaslanstvo MMF: prva provjera ostvarivanja stand-by aranžmana

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda, koje predvodi Dimitri Demekas, započelo je danas razgovore u okviru prve provjere ostvarivanja standby aranžmana odobrenog Hrvatskoj početkom kolovoza.

Kako je istaknuto u uvodnom razgovoru u Hrvatskoj narodnoj banci, u središtu pozornosti bit će državni proračun za sljedeću godinu, odnosno mjere i rizici u ostvarivanju tim aranžmanom utvrđenih ciljeva, priopćeno je iz HNB-a.

Guverner HNB-a dr. Željko Rohatinski sa suradnicima izvijestio je članove izaslanstva o najnovijim pokazateljima makroekonomskih kretanja, na temelju kojih se može očekivati da će i podaci za cijelu ovu godinu potvrditi nisku inflaciju i stabilnost tečaja, višu razinu međunarodnih pričuva od ranije prognozirane, zadržavanje vanjskog duga na oko 78 posto bruto domaćeg proizvoda, te deficit tekućeg računa platne bilance od oko 5 posto BDP-a.

Izaslanstvo MMF-a obaviješteno je i o temeljnim opredjeljenjima monetarne politike za 2005. godini, uz napomenu da način i dinamika njihove provedbe u značajnoj mjeri ovise o računu financiranja proračunskog deficita u sljedećoj godini s kojim središnja banka još ne raspolaže.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom desetodnevnog boravka u Hrvatskoj izaslanstvo MMF-a će imati višekratne razgovore u hrvatskoj Vladi, s Ministarstvom financija i Hrvatskom narodnom bankom, a posjetit će i Hrvatski sabor, ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, te gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatski privatizacijski fond i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Programom boravka predviđeni su i razgovori u Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim autocestama, te s Hrvatskom udrugom poslodavaca i s nekim većim bankama.

(Hina) xpp yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara