Izaslanstvo RH u Bruxellesu razgovaralo o provedbi SSP-a

HRVATSKO izaslanstvo sastavljeno od predstavnika gotovo svih tijela državne uprave razgovaralo je u Bruxellesu s predstavnicima Europske komisije o provedbi Sporazuma stabilizacije i pridruživanja (SSP) i Privremenog sporazuma između Hrvatske i EU-a.

Na drugom sastanku Pododbora za unutarnje tržište, održanom u srijedu, prevladavale su teme o provedbi pojedinih prioritetnih područja iz SSP-a poput financijskih i poštanskih usluga, zaštite intelektulnog vlasništva, zašitite potrošača i druge, izjavila je u četvrtak hrvatskim novinarima u Bruxellesu pomoćnica ministra za europske integracije Tamara Obradović.

Ekipa od 24 stručnjaka iz svih resora državne uprave upoznale su predstavnike Europske komisije s konkretnim koracima koji su poduzimaju u provedbi SSP-a.

Tekuća godina bila je godina usklađivanja hrvatskog s europskim zakonadavstvom - doneseno je ukupno 76 takvih zakona, dok će iduća godina biti godina njihove provedbe, rekla je Obradović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se ti zakoni mogli implementirati, sljedeće godine mora početi funkcionirati 18 državnih institucija - poput Agencije za zračni promet, Ureda za jednakost spolova, Vijeća za elektronske medije, Agencije za zbrinjavanje nuklearnog otpada, Državne komisije za nadzor javnih radova itd.

Posao daljnjeg usklađivanja zakonodavstva ubuduće će Hrvatskoj biti bitno olakšan budući da se od početka ovoga tjedna može koristiti uslugama TAIEX-a, Ureda za razmjenu informacija o tehničkoj pomoći. Riječ je o svojevrsnoj bazi podataka europskog zakonodavstva koji je dosad bio dostupan samo zemljama članicama i kandidatima za članstvo.

Sastanak pododbora je iskorišten i za davanje odgovora na neka od dodatnih 200 pitanja iz Upitnika Europske komisije, koja su nedavno upućena Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara