Jambo: Ako je bilo dogovora s HDZ-om, čut ćete me!

PRVI dan nakon parlamentarnih izbora i preliminarnih rezultata jasno je da su sve oči uprte u dvije osobe: Đurđu Adlešić i Josipa Friščića. Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare Sanader im je poručio da sutra imaju donijeti odluku, a večer prije dana odluke u razgovoru za Index progovara trojac Adlešić, Čehok i Jambo.

Bilo bi suludo otimati se dojmu da čitava situacija njihovu egu itekako godi jer oni to ni ne skrivaju. Ovo je, mora se priznati, jedna od rijetkih situacija da su svjetla reflektora uprta baš u njih. Svoju minutu slave iskorištavaju, ipak, staloženo i bez pretjerane euforije. Dašak zadovoljstva zbog medijske pozornosti osjeća se večer prije kvazi-sudnjeg dana izborne utrke tek na predsjednici HSLS-a Đurđi Adlešić, koja nam na pitanje jesu li očekivali da će ključ izbora posjedovati upravo oni, sa smiješkom kojega ne uspijeva obuzdati, kaže: "Jesmo!".

Čehok: Program će prihvatiti i jedni i drugi, pitanje je komu ćemo vjerovati

Ne toliko jasni, koliko kratki u svojim odgovorima su večer prije sutrašnjeg sastanka bili HSLS-ovci i HSS-ovci, barem oni koji su nam odgovorili na poziv. "Ništa se dramatično sutra neće dogoditi", uvjerava nas smireno HSLS-ovac Ivan Čehok. "Sutra ćemo odrediti pregovaračke osnove, minimume i maksimume", kaže, te dodaje kako apsolutno ostaju pri stavu da će koalirati s onim tko prihvati tri najvažnije točke njihova programa - financijsku decentralizaciju, radno zakonodavstvo i točku vezanu za umirovljenike.

Tko će ih prihvatiti? "Prihvatit će ih i jedni i drugi, samo je pitanje kome ćemo mi vjerovati", kratko odgovara Čehok, a upitan o tome kako se u medijima spominje da je dogovor Sanader-Friščić već pečatiran, valjda negdje u trenutku dok Adlešić subotnje jutro, dan prije izbora, provodi u društvu prvog čovjeka SDP-a Zorana Milanovića, odgovara: "Nisam dobio takav dojam da je HSS bliži HDZ-u, a što se tiče kave, to je u redu, zašto ne bi popila s njim kavu?", odrješit je prvi čovjek Grada Varaždina.

Adlešić: Kava s Milanovićem ne znači ništa

Đurđa Adlešić u razgovoru za Index priznaje da je dan prije izbora popila kavu s Milanovićem, no ta mu ispijena šalica, kako kaže predsjednica HSLS-a, neće ni pomoći ni odmoći.

"Nije bilo razloga da se ne sretnem s njim. Mi smo komunicirali i ranije, on je jedan uspješan političar, a SDP nikada na izborima nije ostvario ovako dobre rezultate. No, ta kava ne znači ništa", zaključuje trenutno najtraženija dama hrvatske političke scene. Iako je netom prije razgovora za Index gostujući u jednoj emisiji kazala kako ne zna je li se Friščić što dogovarao sa Sanaderom, Adlešić nedugo nakon toga zauzima odlučan stav: "To nije istina. Proveli smo danas zajedno cijeli dan, ništa od toga nije istina".

Adlešić kaže kako su Friščić i ona cijeli dan proveli preturajući po točkama programa, a sutra započinju s pregovorima. Upitana o tome koja od stranaka će pristati na tri točke njihova programa, što su do sada navodili kao gotovo jedini uvjet za koaliranje odbacujući ideju o lovu na fotelje, odgovara: "Ne želim špekulirati".

Jambo: Friščić obećao da ništa na svoju ruku ne bi učinio

Josip Friščić u današnjem je razgovoru za Index demantirao da je potpisao ikakav ugovor o postizbornoj suradnji sa SDP-om.

Iz izvora unutar HSS-a Index je, naime, doznao kako je Friščić prije desetak dana potpisao sporazum sa SDP-om o postizbornoj suradnji, na što je navodno bio natjeran od strane članova stranke koji su mu čak prijetili da će napustiti stranku ako koalira s HDZ-om.

Isti izvor tvrdi da bi Sanader sad Friščiću morao ponuditi najmanje dvije ministarske fotelje i puno dodatnih stvari koje idu uz to.

Špekuliralo se i kako će Ivo Sanader na večerašnjoj pressici izvijestiti kako je HDZ postigao dogovor o koaliranju s HSS-om i HSLS-om, no on to nije učinio.

HSS-ovac kojemu bi itekako mogla zasmetati koalicijska ljubav između Friščića i Sanadera, bio bi, lako je za pretpostaviti, Stipe Gabrić Jambo, koji za vrijeme predizborja nije imao lijepe riječi za Sanadera. Upitan o tome kakva će njegova reakcija biti na Friščićev dogovor sa Sanaderom, Jambo nam kaže: "Ako se to dogodi, onda me nazovite i tad ćete čuti moju reakciju".

"Danas sam razgovarao s Friščićem i on mi je rekao da ništa na svoju ruku ne bi učinio, da smo se o svemu dogovarali ranije i da ćemo to činiti i dalje. Sutra u 12 je sastanak, sutra ćemo vidjeti", kratko će Jambo.

B.S.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara