Jutarnji list cenzurirao Bijesaprvog?

DRŽAVNA represija protiv hrvatskih Facebook aktivista proteklih je dana top tema koja vrišti sa svih medijskih naslovnica, a podršku internetskoj zajednici danas je pružio i legendarni Bijesprvi, autor koji se proslavio svojim parodijama na gafove vladajućih struktura. Najčešća meta Bijesaprvog upravo je premijer Ivo Sanader i čelne figure njegove vlade pa ga je u svom najnovijem uratku tako predstavio kao Adolfa Hitlera.

Bijesprvi iskoristio je scenu iz filma "Hitler - Konačni pad" u kojem je naslovnog junaka odigrao Bruno Ganz i titlovao je tako da daje odraz trenutnog stanja u Hrvatskoj; Sanader tako kroz Ganzova usta (prema verziji Bijesaprvog) svojim ministrima poručuje da su "nesposobna banda" i da je sad "njegova glava na panju" zbog tamo nekog Facebooka.

Filmić je nekoliko sati nakon objavljivanja postao veliki hit na YouTubeu, dijelom i zato što je dospio na naslovnice hrvatskih internetskih medija, ali čini se da ovakve poruke protiv Sanadera nisu poželjne u svim redakcijama. Bijesprvi, odnosno njegov današnji filmić, na portalu Jutarnjeg lista je, iz ne baš sasvim jasnih razloga, cenzuriran.

Jutarnji list snimku je objavio i neko je vrijeme držao na naslovnici svog portala da bi nakon otprilike pola sata kompletni tekst bio uklonjen s njihovih internetskih stranica. "To je urednička odluka", telefonom nam je objasnio član redakcije portala Jutarnjeg lista, koji se nije želio predstaviti, uz objašnjenje "kako su došli do zaključka da iza tog teksta ne mogu stati".

Nekoliko sati kasnije video uradak Bijesaprvog opet je osvanuo na naslovnici portala Jutarnjeg lista, ali ovoga puta uz komentar glasnogovornika Vlade Zlatka Mehuna koji je zaključio da "autori žele srušiti sve što je ova Vlada stvorila" i da njemu video "nije smiješan, nego tragičan".

P.V.
Screenshot: Jutarnji list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara