Kako je moguće da je Theresa May još uvijek premijerka?

Kako je moguće da je Theresa May još uvijek premijerka?
Foto: EPA

NAKON još jednog dana drame oko Brexita, u kojem je britanska premijerka Theresa May preživjela glasanje o povjerenju, uspjela je ostati manje ili više premijerka u manje ili više Ujedinjenom Kraljevstvu, piše Luke McGee za CNN.

>> Brexit: Najgori scenarij je vrlo moguć, a imat će teške posljedice i za Hrvatsku

>> May preživjela glasanje o povjerenju, i dalje je premijerka

>> Plan Therese May o Brexitu je propao. Što sad?

To se, podsjetimo, dogodilo samo dan nakon što je njen prijedlog dogovora o urednom i miroljubivom razvodu Velike Britanije i Europske unije, odnosno Brexitu, odlučno odbačen u britanskom parlamentu. Izgubila je glasanje s rekordnih 230 glasova razlike - 432 protiv, uključujući 118 članova njene Konzervativne stranke, prema 202 glasa za. Nijedan premijer, kako piše The Guardian, u povijesti britanske demokracije nije doživio toliko težak poraz.

May nema većinu, ali je glasanje o povjerenju preživjela dva puta

Na prvi pogled ovo izgleda kao iznenađenje za svakoga tko je imalo pratio političku sapunicu u kojoj se Velika Britanija nalazi otkad je na referendumu u lipnju 2016. odlučila izaći iz Europske unije. Kako je May, uza sav kaos i sve poraze koje je doživjela, uspjela ostati na vlasti?

To je, piše novinar CNN-a, dobro pitanje na koje se može dati nekoliko odgovora. 

Politički, Velika Britanija je u čudnoj poziciji. May nema parlamentarnu većinu, ali ona i njena vlada formalno imaju povjerenje parlamenta i vlastite stranke: osim što je preživjela glasanje o povjerenju u parlamentu, preživjela je i glasanje o povjerenju među zastupnicima iz redova vlastite stranke, od kojih je 15 % pobunjenika potpisalo zahtjev za njenom smjenom.

Ipak, u normalnim okolnostima, neviđen poraz prijedloga vlade u parlamentu, uz očitu pobunu znatnog dijela stranke, značio bi da premijer mora otići. No u Velikoj Britaniji u eri Brexita baš ništa nije normalno. Zemlju je zahvatila svojevrsna Brexit-paraliza i svaka inicijativa od strane vlade postaje gotovo nemoguća misija.

May kao najmanje zlo za sve frakcije

Kao što je May rekla nakon što je izgubila glasanje o svom prijedlogu u utorak, parlament je pokazao protiv čega jest, ali ne i za što je. Za konzervativce kojima je muka od njene "zombi-vladavine", piše novinar, novi lider bi mogao biti privlačna mogućnost. Ali bilo tko tko bi zamijenio May na mjestu predsjednika stranke i vlade morao bi sam pružiti plan koji može dobiti dovoljno glasova u parlamentu.

A u stvarnosti već dugo nema kredibilne alternative dogovoru za Brexit koji je ponudila May, a koji je ispregovarala s Bruxellesom i koji je prihvatilo svih 27 preostalih članica Unije. 

"Bizarna ravnoteža snaga znači da je za sve različite frakcije njen ostanak (na vlasti) uglavnom bio najmanje zlo", ocjenjuje James Kirkup, direktor think-tanka Social Market Foundation. To se pokazalo i kada su članovi njene stranke, a zatim i oporba, doveli u pitanje njen premijerski položaj  - sve druge opcije na kraju su se činile još gore.

Konzervativci su prestravljeni mogućnošću da Laburistička stranka na čelu s Jeremyjem Corbynom osvoji izbore i sastavi vladu. Ovaj tvrdokorni ljevičar s dugogodišnjim stažom u parlamentu za konzervativce je bauk. Corbyn želi nacionalizirati sve javne službe koje su Margaret Thatcher i njeni nasljednici privatizirali i uvesti oblik socijalizma za koji su konzervativci uvjereni da će odvući zemlju unatrag.

Konzervativci nisu jedini koji se groze dolaska laburista s Corbynom na čelu na vlast. Demokratsko-unionistička stranka Sjeverne Irske (DUP), čijih 10 zastupnika (u parlamentu od 650 mjesta) održava May na vlasti, pobunila se protiv prijedloga Mayine vlade - prvenstveno zbog toga što taj dogovor ostavlja mogućnost carinskih kontrola između Sjeverne Irske i Velike Britanije - ali ju je podržala na glasanju o povjerenju. Nacionalistički DUP nije zaboravio Corbynovo podilaženje militantima iz Irske republikanske armije (IRA) koji su desetljećima sijali teror u Sjevernoj Irskoj.

Ni laburisti ne žele novi referendum, boje se da će ih to koštati na izborima?

Sami laburisti trenutno imaju jedan cilj: izazvati prijevremene izbore i preuzeti vlast od konzervativaca. Corbyn je, unatoč golemom pritisku svojih glasača i pro-EU laburističkih zastupnika, kakvi su u golemoj većini u parlamentu, odbio zatražiti novi referendum. Čini se da je razlog za to jednostavan: ne vidi to kao nešto što će laburistima donijeti glasove.

"Nema dokaza da jasna većina javnosti podržava novi referendum ili da se veliki broj ljudi predomislio od 2016. do danas. Osim toga, ne znamo bi li ova politika pomogla dovesti do laburističke vlade ili bi je potkopala odbijajući glasače koji su laburistima potrebni za pobjedu na izborima", rekao je izvor blizak Corbynu ovom novinaru.

Stoga barem zasad nije jasno što je sljedeći korak. May mora predstaviti parlamentu plan B do kraja tjedna. To će vjerojatno značiti pokušaj suradnje i dogovora s dijelom laburista, kao i s DUP-om, kako bi se dogovorili oko nečega što će moći odnijeti na stol u Bruxelles. Za to vrijeme, EU pregovarači očekuju da će Velika Britanija smekšati svoj stav i potencijalno prihvatiti članstvo u zajedničkom tržištu te neku vrstu carinske unije s EU-om, zajedno sa svim obavezama koje takav aranžman donosi. Zanimljivo je da je May u srijedu pred parlamentom odbila odgovoriti na to pitanje. 

Naravno, ako vlada na čelu ne uspije odgoditi ili poništiti Brexit, koji stupa na snagu 29. ožujka, stvar je jednostavna: Velika Britanija će izaći iz Unije bez ikakvog dogovora. S May na čelu ili bez nje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara