Karadžić: Proces protiv mene mora biti obustavljen jer me SAD i NATO pokušavaju likvidirati

Karadžić: Proces protiv mene mora biti obustavljen jer me SAD i NATO pokušavaju likvidirati

RADOVAN KARADŽIĆ od Haškog je suda zatražio da se postupak protiv njega u potpunosti obustavi, jer je "proces nemoguć zato što su mu uskraćena prava i zato što mu SAD i NATO prijete fizičkom i sudskom likvidacijom".

Karadžić je još jednom ponovio kako je imao sporazum s Richardom Holbrookom prema kojem se on samo trebao povući iz javnog života, a Amerikanci su mu garantirali da neće biti uhićen pa čak i financirali njegov lagodan život na slobodi, te dodao kako ga SAD sad žele likvidirati jer nisu spremne ispuniti obavezu koju su preuzele na sebe. "SAD su mi nametnule zabranu obrane u javnosti od sistematske demonizacije i poduzele sve mjere zastrašivanja mene i svakoga tko mi je mogao govoriti u prilog. Ne odustajem od zahtjeva da se utvrdi je li taj sporazum postojao, te jesu li njegovo izigravanje i prijevara koju su izveli američki učesnici u sporazumu, stvorili situaciju za kontinuirane pokušaje moje fizičke likvidacije", napisao je Karadžić u podnesku sudskom vijeću, te kao primjer spomenutog zastrašivanja naveo izjave da mu je "osigurana kazna doživotnog zatvora, uz žaljenje što ne postoji smrtna kazna koju bi svakako dobio kao europski Bin Laden".

Karadžić smatra kako čak i u haškom pritvoru postoji mogućnost da će ga likvidirati pa stoga traži da se utvrdi jesu li SAD ili članice NATO saveza ikad imale namjeru da ga ubiju. "Pored već navedenog u ranijem podnesku, postoje medijski izvještaji o prijedlozima američkog predsjednika Clintona francuskom predsjedniku Chiracu za moju likvidaciju i ti navodi nikad nisu demantirani. Također, kad mi bude dopušteno da neometano primam dokazne materijale od svojih pravnih savjetnika, podnijet ću neoboriv dokaz o čvrstim namjerama NATO saveza da me likvidiraju. Dokaz dolazi od osobe sa velikim kredibilitetom pred ovim sudom", naveo je Karadžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim fizičke, Karadžića brine i mogućnost sudske likvidacije, koja bi za NATO bila elegantnija i s manje rizika. "Sudsku likvidaciju omogućava mijenjanje pravila suda kad god to nekome zatreba, suđenje o hibridnom, bastardnom pravosudnom sistemu, sastav sudskih vijeća u kojima značajnu ulogu igraju suci iz zemalja NATO-a, dok su suci iz pravoslavnih zemalja, slavenskih zemalja i zemalja slobodnog svijeta upadljivo i prkosno odsutni", smatra Karadžić.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara