Karadžić uspio pobjeći NATO-vim vojnicima

NATO-va akcija hvatanja ratnog zločinca Radovana Karadžića izvedena u noći na četvrtka na Palama nije dala očekivane rezultate, a u njoj su dva civila ranjena.

"Nismo uspjeli pronaći osobu koju smo tražili" kazao je glasnogovornik SFOR-a bojnik Dave Sullivan. Dodao je da su proveli usmjerenu operaciju radi zadržavanja Radovana Karadžića, te da su pretražili upravne zgrade za smještaju, ali da ga nisu pronašli.

SFOR je jutros potvrdio kako su njegovi pripadnici u noći između srijede i četvrtka izveli akciju na Palama čiji je cilj bila potraga za bivšim vođom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem a tijekom koje su ranjena dva civila.

"Izveli smo ovu operaciju no Radovana Karadžića nismo pronašli", izjavio je u Sarajevu glasnogovornik stabilizacijskih snaga Dave Sullivan.

On je također pojasnio kako su u operaciji sudjelovali američki, britanski i talijanski vojnici kao i da su tom prilikom dvije osobe ranjene.

Prema navodima lokalnih medija u operaciji koja je započela oko 1 sat i 10 minuta oko pravoslavne crkve i parohijskog doma ranjeni su svećenik Jeremija Starovlah i njegov 18-godišnji sin Aleksandar.

Pretpostavlja se kako su oni ozljeđeni kada su pripadnici SFOR-a eksplozivom razvalili vrata kuće u kojoj su se nalazili sumnjajući da se u njoj nalazi Karadžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Usprkos poduzetim mjerama predostrožnosti, dva su civila ozlijeđena u kući od posljedica eksplozija i prebačeni su u civilnu bolnicu na liječenje, kazao je Sullivan.

Čini se da je ovo prvi put da je potraga za Karadžićem rezultirala ozljedama civila.

BH Radio 1 ustvrdio je kako se Karadžić tamo vjerojatno trebao sastati sa svojom kćerkom Sonjom koja živi na Palama.

Tijekom helikopterskog desanta koji je uslijedio pretraženo je šire područje no bivši vođa bosanskih Srba nije otkriven.

Akcija SFOR-a u kojoj je sudjelovalo nekoliko desetaka vojnika završena je u ranim jutarnjim satima nakon čega su se oni povukli a lokalna policija započela je očevid.

Radio i TV Republike Srpske izvjestili su kako na Palama vlada velika napetost te da je moguće masovno okupljanje lokalnog stanovništva.

Snimatelj Reutersa koji je bio na mjestu događaja vidio je postrojbe mirovnih snaga na čijem je čelu NATO, kako su blokirale središte Pala, dok su helikopteri letjeli iznad njega, a jedan od njih je i sletio.

SFOR je u zadnjih nekoliko mjeseci pojačao aktivnosti u svojoj sedmogodišnjoj potjeri za Karadžićem kojega traži Haaški međunarodni sud za ratne zločine. Karadžićeva glava ucijenjena je na pet milijuna američkih dolara, a on i bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić su najtraženiji bjegunci na Balkanu. Obojica su optuženi za genocid zbog pokolja oko osam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici, kao i za opsadu Sarajeva u kojoj je poginulo 12 tisuća ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara