Kim Trumpu zahvaljuje na naporima u poboljšavanju odnosa

Kim Trumpu zahvaljuje na naporima u poboljšavanju odnosa
Foto: EPA

SJEVERNOKOREJSKI vođa Kim Jong-un napisao je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kako iznimno cijeni njegove "izvanredne napore" na popravljanju odnosa između dviju zemalja.

Trump je u četvrtak na Twitteru objavio kopiju Kimovog pisma na korejskom s engleskim prijevodom. Pismo je datirano 6. srpnja, otprilike u vrijeme kada je državni tajnik Mike Pompeo bio u posjetu Sjevernoj Koreji.

Kim se nije susreo s Pompeom, a izvještaji s putovanja sugerirali su da posjet nije bio uspješan. Sjeverna je Koreja tada optužila SAD za pokušaj nametanja jednostrane denuklearizacije, a sjevernokorejski dužnosnik citiran u državnom mediju rekao je da su razgovori bili "vrlo razočaravajući".

Kim je u pismu zahvalio Trumpu za njegov rad na "vjerodostojnoj provedbi zajedničke izjave" potpisane u lipnju u Singapuru.

"Čvrsto vjerujem da će snažna volja, iskreni napori i naš jedinstveni pristup, usmjeren na otvaranje nove budućnosti između Demokratske Narodne Republike Koreje i SAD-a uroditi plodom", piše u pismu i dodaje da je došlo do "epohalnog napretka" u poboljšanju odnosa.

Trump je u komentaru na pismo rekao: "Jako lijepo pismo sjevernokorejskog predsjednika Kima. Postignut je veliki napredak!".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara