Komentar Jovana Dragišića: Čemu sve te "Institucije"?

KOLIKO tisuća kuna? Tri do pet! Tri! Do pet! Punih! Ti bokca, pa kad to Saborsko povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odere po džepu, javni se dužnosnici moraju dugo oporavljati. Čak tri do pet tisuća kuna kazne ako Ivo Sanader ne pokaže račune za satove u vrijednosti od 150.000 eura, kako je procijenjeno.

I kako li je ta farsa samo ozbiljno predstavljena. "Molimo vas da osobnom izjavom koja će otkloniti sve dvojbe iskazane u hrvatskoj javnosti, udovoljite zamolbi povjerenstva". Oni mole.

To sve zapravo iz godine u godinu ima sve manje smisla. Povjerenstva, hitrorezi, borba protiv korupcije, zakonske reforme, lustracije, spustovi, pravosudne reforme, privatizacije, nacionalizacije, najave o transparentnosti i sve slične fraze opetovano se pokazuju samo kao fraze, a neke stvarne želje za promjenama nema.

Da bi se "borio protiv korupcije" u javnim službama, Sabor je osnovao to famozno Povjerenstvo, a ono služi kao nekakve metafizičke sunčane naočale, koje se stave na oči, pa se čovjek može praviti da ne vidi da gaca u kaljuži koja se, sasvim bezrazložno, naziva državom.

I nije povjerenstvo u tome usamljeno. Imamo mi i USKOK, koji, umjesto da kriminalce stavlja iza rešetaka, provodi 1,8 milijuna kuna vrijedno istraživanje o...
- O čemu, gospodine?
- O korupciji.
- O korupciji, kažete?
- O korupciji.
- Zanimljivo.
- Zaista.

Ali, budimo pošteni, ipak je Povjerenstvo napravilo, kako bi Tony Blair rekao, "kvantni pomak" u novom slučaju Sanaderovih malverzacija. Kad je odlučivalo radi li se u slučaju Verona o sukobu interesa ili ne, zadovoljilo se pismom Sanaderove tajnice. Dakle, ipak je ovo pristojan napredak.

Daje nadu da ćemo, ako se budemo dovoljno "kvantno pomicali", odnosno, ako se "kazna" za malverzacije vladajućih struktura bude pomicala 3-5 tisuća kuna svakih 6 mjeseci, a ako tu "kaznu" bude pratio cijeli taj vlak strukturalnih, institucionalnih, pravosudnih, legislativnih i tko-zna-kakvih reformi, za nekih 30-50 godina vidjeti kako neki javni dužnosnik gubi posao zato što nije ispunio svoje dužnosti.

Dok taj "kvantni" trenutak ne dođe, prisiljeni smo živjeti u državi koju vode ljudi kojima je opći alibi za sve to što su "svake 4 godine izbori", a u pauzama između tih monumentalnih dana kad hrvatska javnost izlazi na biračka mjesta oni, očigledno, mogu raditi što god ih volja i ništa im se neće dogoditi, jer nema niti građanskog društva i institucionalnog okvira koji bi ih nadzirali, niti oni sami imaju toliko elementarne pristojnosti da se ponašaju kao dužnosnici jedne demokratske države.  

Jovan Dragišić

>>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara