Kosovska vlada bi mogla pasti

Kosovska vlada bi mogla pasti
Foto: EPA

KOSOVSKI premijer Ramush Haradinaj priopćio je da dodatne pristojbe od 10 posto, koje je vlada Kosova nedavno uvela na robu iz Srbije i BiH, mogu biti i povećane, javljaju prištinski mediji na srpskom jeziku, dok albanski portali nagovještavaju mogućnost pada vlade ako oporba iskoristi glasove Srpske liste da sruši Haradinaja.

Reagirajući na odluku Srpske liste da se zbog jednostranog povećanja pristojbi na robu iz Srbije povuče iz vladajuće koalicije i nastavi djelovanje kao oporba, Haradinaj je ocijenio da je takvo stajalište "njihova slobodna politička volja".

"Kosovska agenda se nastavlja. Rečeno je urađeno. Što se pristojbe tiče - ona može biti i povećana'', rekao je Haradinaj.

Srpska lista kaže da će raditi na rušenju vlade

Srpska lista je priopćila da će njezinih 10 zastupnika u Skupštini Kosova "djelovati u potpunosti oporbeno" i podržati svaki prijedlog za rušenje vlade.

To stajalište Srpska lista, inače sestrinska partija naprednjaka (SNS) srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, objašnjava odlukom vlade Kosova da poveća pristojbe na uvoz robe proizvedene u Srbiji i "njezinim odnosom prema interesima Srba".

“Srpska lista prinuđena je na ovakav vid političkog djelovanja kako bi zaštitila vitalne interese građana srpske nacionalnosti, koji već trpe veliku štetu zbog protupravnog djelovanja Prištine", objasnila je Srpska lista, naglašavajući kako "Srbi na Kosovu ne mogu i ne žele biti taoci neodgovornih albanskih predstavnika i njihove demagoške i hirovite borbe za vlastiti politički opstanak".

Najavljuju se i prosvjedi

U priopćenju je najavljeno da će Srpska lista, ako Priština ne povuče protupravne mjere, "pozvati građane na mirne prosvjede".

Haradinajev koalicijski partner - Demokratska partija Kosova (DPK) - uzvratio je porukom da "neće dopustiti" Srpskoj listi da ucjenjuje vladajuću koaliciju.

“Mi ne prihvaćamo ničiju ucjenu. Kao koalicijski partner odlučni smo voditi ovu vladu do 2021. godine i tako ćemo i raditi. Ne prihvaćamo ucjene, poglavito ne od Srpske liste. Dakle, ona ne može ucijeniti DPK", poručio je vođa te stranke i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Oporbeni pokret Samoodređenje, prema pisanju albanskih medija, poručuje da želi izvanredne parlamentarne izbore, ali ne žele kosovsku vladu rušiti uz pomoć glasova zastupnika Srpske liste.

Čeka se odgovor drugih stranaka

Ostale oporbene albanske partije još se nisu očitovale o ponudi Srpske liste koja je stavila na stol svojih 10 glasova da s oporbom ruši kosovsku vladu.

Prištinski mediji na albanskom ne isključuju mogućnost da novonastala situacija ipak lako može dovesti u pitanje opstanak premijera Ramusha Haradinaja na čelu izvršne vlasti u Prištini.

Najutjecajnija oporbena kosovska stranka Demokratski savez Kosova (DSK) i njezin vođa Isa Mustafa ne odbacuju mogućnost da iskoriste glasove Srpske liste za rušenje Haradinaja.

"Srpska lista je postala primamljiv partner za DSK, nakon odluke da oporbi ponudi 10 zastupničkih glasova u parlamentu za rušenje aktualne vlasti, baš kao što su to uradili i u vrijeme kada je Mustafa bio premijer", ocjenjuje prištinski Expres čije pisanje prenose beogradski mediji, navodeći ocjenu kako "s tih 10 glasova oporbene partije već imaju potrebnu većinu za rušenje Haradinaja".

Reagirajući na ponudu Srpske liste, kosovski predsjednik Hashim Thaçi ocijenio je da će, ako ova vlada padne, "uslijediti preustroj vladajućih partnera" i druga vlada.

Prištinski Expres podsjeća kako "nije prvi put" da je Thaçi Haradinaju zaprijetio razrješenjem te da je to učinio i nedavno zbog neslaganja s idejom o "korigiranju granica" sa Srbijom.

To je ideja koju je, koristeći izraz "razgraničenje", srpskoj javnosti ponudio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao dugoročno kompromisno rješenje kosovskog pitanja i uvjet za normalizaciju srpsko-albanskih odnosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara