Koštunica: Mir i stabilnost u regiji ovise o odluci SAD-a

SRPSKI premijer Vojislav  Koštunica danas je rekao kako bi kompromisno rješenje između Srba i kosovskih Albanaca, sigurno bilo pronađeno da to želi SAD, javljaju srpski mediji.

"Kada bi SAD priopćile da poštuju Rezoluciju 1244 i njene ključne odredbe koje obećavaju suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Srbije, i osiguravanje osnovne autonomije za albansku nacionalnu manjinu u Pokrajini, sasvim sigurno bilo pronađeno kompromisno rješenje, koje bi zadovoljilo interese i Srbije i kosovskih Albanaca", rekao je premijer Srbije.

Koštunica je naglasio da je u ovom trenutku "očigledno da je sva odgovornost na Americi i njenom izboru između, s jedne strane, prava i stabilnosti i, s druge strane, bezakonja i dugoročne nestabilnosti"

Koštunica je odbacio i ideju o uspostavi misije Europske unije na Kosovu umjesto misije UNMIK-a. "Srbija će sve učiniti kako bi kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i u skladu s Poveljom UN-a i Ustavom Srbije bilo nađeno sporazumno rješenje i sačuvani stabilnost i mir u regiji," rekao je srpski premijer.

"NATO će suzbiti svako nasilje na Kosovu"

 Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je danas u Prištini da će Sjevernoatlantski savez zaustaviti svako moguće nasilje na Kosovu, te da će u pokrajinu poslati dodatne snage ako se za to ukaže potreba.

"Došao sam u Prištinu kako bih uputio jasan signal ... da je KFOR ovdje i da će ostati ovdje kako bi zaštitio svakog građanina Kosova, kako manjinskog tako i većinskog", rekao je Scheffer.

U sastavu KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga pod vodstvom NATO-a, trenutno se nalazi 17 tisuća vojnika.

D.M.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara