Krstičević: Uvijek sam spreman otići, ima i drugih stvari u životu

Krstičević: Uvijek sam spreman otići, ima i drugih stvari u životu
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

NAKON što danima nije komentirao probleme s nabavkom izraelskih vojnih zrakoplova zbog protivljenja SAD-a, ministar Damir Krstičević izašao je pred novinare i poručio da je natječaj napravljen po pravilima struke, piše N1.

"Nisam znao niti je stručni tim to znao. Želio bih reći da je vlada SAD-a dala predodobrenje za prodaju Baraka. Država Izrael je imala 3. 10. 2017. svu potrebnu dokumentaciju", rekao je Krstičević

"Bio je međunarodni natječaj koji je obavljen po svim pravilima struke. Ključna odluka vlade bila je da zbog složenosti projekta radimo država s državom, da se izbjegnu bilo kakvi partikularni interesi. Država Izrael je imala svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i odobrenje od treće strane da može nuditi avion Hrvatskoj. Piše u tom papiru i prodaja", poručio je Krstičević.

"SAD je Izraelu dao papir"

Na pitanje je li SAD ikada ranije dao Izraelu slično odobrenje, ministar kaže da je od američke vlade dano više od 1.000 odobrenja za prodaju opreme.

"SAD je Izraelu dao papir na kojemu jasno piše da je to predodobrenje za prodaju aviona. Takav papir su dali i Grčkoj, razlika je samo u konfiguraciji aviona. SAD se i sam natjecao u tom procesu. Mi nismo nikoga varali, bili smo vrlo otvoreni, zamislite samo mi ne vjerujemo Izraelu ili papiru u kojemu jasno piše da je to predodobrenje za prodaju", kaže Krstičević.

"Tražimo očitovanje od Izraela, da vidimo mogu li realizirati ponudu, odnosno možemo li mi dobiti proizvod koji je odabran. Dali smo im rok do 11. siječnja da daju službeno priopćenje i nakon toga vlada će donijeti odluku", kaže i dodaje: "Ako ne mogu, vlada će poništiti natječaj."

Odgovarajući na pitanje hoće li dati ostavku ako proces kupnje aviona propadne, ministar naglašava da je svjestan kako je odgovornost velika, ali da priča borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj traje već 15 godina i da dosad nitko nije želio donositi tu odluku i ići u proces nabavke.

"Ova vlada učinila je sve da se ojača hrvatska vojska i hrabro i odlučno smo pokrenuli taj projekt. Ovaj proces je vođen vrlo sustavno i u njemu su bili najbolji ljudi koje Hrvatska ima. Transparentno je vođen proces, svi su imali iste uvjete, nismo imali žalbe na natječaj", ističe ministar.

Kaže da je spreman otići

Što se tiče njegove odgovornosti, kaže da je "bez obzira na sve napravio puno na jačanju hrvatske vojske".

"Što se tiče propadanja, ništa nije propalo. Nismo ugrozili interes Hrvatske i njenih građana nijednim svojim postupkom. Stojim iza toga kao ministar obrane i drago mi je da sam učinio sve da vlada osigura ta sredstva i da Hrvatska krene u proces izbora aviona", kaže.

"Što se tiče cijele odgovornosti, ja sam tu. Već sam odlazio s funkcija, ratni sam zapovjednik i itekako znam što je odgovornost. Ne smatram da sam bilo što napravio protiv interesa Hrvatske. Uvijek sam spreman otići ako će moj odlazak pomoći Hrvatskoj. Ima i drugih stvari u životu", kaže Krstičević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara