SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Kujundžić se sastao s majkom pokojnog Gabrijela

Kujundžić se sastao s majkom pokojnog Gabrijela
Foto: Hrvoje Jelavić, Ivo Čagalj/Pixsell

GRAĐANSKA inicijativa Sinovi i kćeri doline Neretve predala je danas svoje zahtjeve za poboljšanje zdravstvene skrbi u tom kraju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću te načelnicima i gradonačelnicima s područja Neretve. Na sastanku održanom u Metkoviću bila je i majka preminulog dječaka Gabrijela Bebića kojeg su dva puta s hitne slali kući, a dan kasnije je preminuo od posljedica sepse, te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan nakon sastanka je izjavio da je dogovoreno pružanje sedmodnevne zdravstvene skrbi za sve stanovnike doline Neretve uspostavljanjem Zdravstvene stanice u Metkoviću te da će od 1. ožujka vikendom u dežurstvu biti omogućene laboratorijske pretrage i RTG. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić istaknuo je pak da će od 1. ožujka u DZ-u Metković dobiti liječnika specijalista.

Milan je još najavio početak izgradnje dnevne bolnice u Metkoviću sredinom godine, za koju je ishodovana građevinska dozvola. Ministar Kujundžić je pak izjavio da se treba što prije poboljšati rad Hitne te napraviti dnevna bolnica u Metkoviću kao sastavni dio bolnice u Dubrovniku.

"Očekujemo od institucija brzu istragu i sankcije"

Komentirao je i potrebu CRP analizatora u Metkoviću istaknuvši da treba pričekati da novi pravilnik stupi na snagu, a dodao je da će razmotriti i organiziranje helikopterske službe na ovom području.

Glasnogovornica GI-a Sinovi i kćeri doline Neretve Barbara Franjić izjavila je da su zadovoljni sastankom i najavila novi za desetak dana kako bi ministar i gradonačelnici mogli razmotriti njihove zahtjeve.

Podsjetimo, ova građanska inicijativa zahtjeva stalnu dostupnost laboratorijskih pretraga, dolazak liječnika specijalista iz Dubrovnika, uređenje i opremanje dnevne bolnice i planiranje Opće bolnice u Metkoviću, uređenje osvijetljenog hipodroma kako bi hitna helikopterska medicinska služba bila dostupna 24 sata te uspostavu Zdravstvenog punkta.

Ivo Matičević iz te građanske inicijative Indexu je rekao da su sve zahtjeve predočili ministru i gradonačelnicima te da konkretna rješenja očekuju na drugom sastanku koji bi se trebao zbiti za desetak dana.

No zadovoljan je, kako je navela i njihova glasnogovornica, time što će se graditi dnevna bolnica te što će liječnike na raspolaganju imati sedam dana u tjednu, kao i činjenicom da će od 1. ožujka vikendima biti moguće napraviti laboratorijske pretrage i RTG. Na kraju se osvrnuo i na slučaj preminulog dječaka.

"Građanska inicijativa Sinovi i kćeri Neretve će do okončanja postupka pratiti slučaj Gabrijela Bebića i slučaj dr. Ksenije Kaleb jer je dala bezrezervnu podršku u traženju pravde i očekujemo od institucija brzu istragu i sankcije", rekao je za Index Matičević.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara