"Kunolovcu" i "Novoj lovi" presudio ministar Šuker

MINISTAR financija Ivan Šuker još je 4. travnja izmijenio Pravilnik o priređivanju nagradnih igara i to onaj dio koji se izravno tiče poznatih televizijskih interaktivnih emisija: RTL-ovog "Kunolovca" i "Nove Love" Nove TV, odnosno doskočio je lakoj lovi ovih dviju medijskih kuća pa i bezočnom pražnjenju lisnica uvijek naivnih gledatelja.

Pa ipak, novi je pravilnik ostao mrtvo slovo na papiru, jer su šefovi ovih nacionalnih mreža nove odredbe ili previdjeli, ili su se na njih jednostavno oglušili. Naime, cijena natjecanja u spomenutim nagradnim igrama do dana se današnjeg nije promijenila, a takvo što se trebalo dogoditi već 3. svibnja, kada su nova pravila stupila na snagu.

U izmijenjenom članku Pravilnika lijepo stoji da je "svako prijavljivanje sudionika u nagradnim igrama putem lokalnih poziva u nepokretnoj mreži, poziva iz pokretne u nepokretnu telekomunikacijsku mrežu i obrnuto, te putem poziva iz pokretne u pokretnu telekomunikacijsku mrežu dozvoljeno isključivo prema cijenama javne govorne usluge, te cijenama SMS usluga koje nude operateri po uobičajenim tarifama".

Dakle, bilo kojem organizatoru nagradnih igara koji natjecatelje u nagradnu igru uključuje putem telefonskih linija nije dopušteno nametati tarifu po kojoj će naplaćivati "ulaznicu" nego to mora činiti po onim cijenama koje građani inače plaćaju za telefoniranje i SMS poruke.

Novu TV i RTL čekaju novčane kazne i do 500.000 kuna

U spomenutoj je regulativi određeno da se novi tarifni sustav strogo odnosi na "trgovačka društva koja priređuju razne vrste pitalica". Da se cilja na spomenute zabavne emisije u noćnim terminima više je nego očito, ali nije poznato tko je konkretno natjerao ministra na ovakav potez, kao ni zašto se Šuker s ovim nije pohvalio domaćim medijima.

Zašto Nova TV i RTL ne mare za izmijenjeni pravilnik može se tek pretpostaviti. Naime, jasno je da bi im se prihodi, ukoliko bi ispoštivali naloge Ministarstva, znatno umanjili, ako im ne bi i potpuno nestali. Upravo razlika između uobičajene tarife, određene od hrvatskih telekomunikacijskih operatera, i one posebno skrojene za sudjelovanje u nagradnoj igri predstavlja zaradu koju ostvaruju, pa onda ne bi bilo čudno da se primjenom novih odredbi ovi narodski programi jednostavno ugase.

Hoće li se to uskoro zaista dogoditi teško je vjerovati s obzirom da ni državni inspektorat nije do sada krenuo s novčanim kaznama. Kazne za tvrtke dosežu do 500.000 kuna, dok odgovorne osobe koja su pravne propise "previdjele" čeka naplata do 50.000 kuna.

Ig.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara