Reakcije političara: "HDZ-u bi se moglo dogoditi isto što i Savezu komunista 1990., bežanija!"

Foto: Boris Kovačev/Cropix

DRAGUTIN LESAR, predsjednik stranke Hrvatskih laburista, za Index je kratko komentirao proširenje istrage protiv HDZ-a. "Smatram da je to sve namještaljka, jer su oni čisti kao suza, sve sami poštenjak do poštenjaka", bio je ironičan Lesar.

Josipović: Hrvatska je pravna država, nema nedodirljivih

"Neću komentirati politički trenutak pokretanja istrage protiv HDZ-a", odgovorio je Ivo Josipović na novinarski upit smatra li da je Jadranka Kosor u pravu kada kaže nije slučajno što je istraga pokrenuta uoči izbora.

"Ovo je dokaz djelovanja pravne države u kojoj nema nedodirljivih. Samu istragu ne treba komentirati, za nju su zadužena državna tijela", kazao je Josipović istaknuvši kako je "Hrvatska dom pravne države".

Kajin: HDZ je uvijek bio generator korupcije

"Ne radujem se ničijoj nesreći, iako bi cinici rekli da sve ono što je loše za HDZ, ujedno je i dobro za Hrvatsku. Uvijek su bili generator korupcije, 99 posto svega lošeg treba pripisati njima, a jedan posto svima ostalima. Iako, i za tih jedan posto treba odgovarati", izjavio je za Index Damir Kajin.

Tvrdi da HDZ od danas više nije problem oporbe, nego pravosuđa. "Mislim da je sazrjelo vrijeme da se pravosuđe bavi HDZ-om, a opozicija izvlačenjem iz gliba. HDZ bi se ionako moglo dogoditi isto što i Savezu komunista 1990. Bežanija!", dodao je Kajin.

Pusić:  Vjerujem Mladenu Bajiću. Zbog HDZ-ovih afera nemoguće je razgovarati o bilo kojoj temi bitnoj za budućnost Hrvatske


Zbog sve izglednije optužnice protiv HDZ-a, naglo su skočile i šanse Mladenu Bajiću da mu Kukuriku koalicija povjeri novi mandat ako osvoji vlast.

"Ako mene pitate, Bajić je zadnjih godina počeo vrlo profesionalno raditi svoj posao. Ja bih mu dala povjerenje", otvoreno je za Index izjavila Vesna Pusić.

HNS-ovka tvrdi da je temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela bilo logično očekivati da se istraga proširi i na HDZ.

"USKOK i DORH očito su na temelju predistrage utvrdili da ima dovoljno razloga za istragu. Pa, u pritvoru je bivši predsjednik stranke (Sanader), a iz njega su izašli bivši blagajnik (Barišić) i bivša računovotkinja (Pavošević)", kaže Pusić.

Požalila se da je HDZ svojim aferama "ugušio" javni prostor. "Jutros smo predstavljali program o reformi javne uprave, ali to je bilo besmisleno, jer su sva pitanja bila upućena na ovo što se događa u HDZ-u. Situacija oko HDZ-a onemogućila je sučeljavanja o bilo kojoj životnoj i važnoj temi za budućnost Hrvatske, ", upozorila je Pusić.

HDSSB-ovac Dinko Burić je u Saboru kazao kako se već kod skidanja imuniteta bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu moglo očekivati da će se ovo dogoditi. "Nemoguće je da nitko iz tadašnjeg vrha stranke nije znao kako se ona financira. U to ne bi mogla povjerovati niti mala djeca, a kamoli DORH i Uskok", kazao je Burić.

Jovanović: Istina se ne može zaustaviti

"Čuvajmo Hrvatsku - glasajmo za Kukuriku koaliciju. Nije bilo lako podnositi pritiske zbog tvrdnji o kriminalnom karakteru vrha HDZ-a, koju sam uporno ponavljao, ali istina se ne može zaustaviti. Istraga protiv HDZ-a sad je u rukama pravosuđa, a SDP u svojoj viziji društva bez korupcije policiju i pravosuđe vidi kao potpuno depolitizirane i profesionalizirane, pa tu više nemam što dodati. Sve sam već rekao. No, kao političar imam pravo reći da HDZ sigurno čeka moralni i politički stečaj, te da presuda građana za crnofondovski karakter HDZ-a na skorim izborima može biti samo jedna - čuvati Hrvatsku znači glasati za Kukuriku koaliciju, a HDZ treba poslati u oporbu na dugo liječenje od ovisnosti o crnim fondovima", poručio je preko Facebooka Željko Jovanović.

"Ne može se dozvoliti da crni fondovi završe u političkoj kampanji"

HSS-ovac Stipe Gabrić Jambo je samo kratko rekao da u Hrvatskoj i cijeloj Europi ima "crnih fondova" te da će toga biti i u budućnosti. "Ali ne može se dozvoliti da ti crni fondovi završe u političkoj promidžbi za neke izbore ili u nekom džepu ili u nečijoj torbi koju će odnijeti doma", kazao je Jambo i dodao da to treba kažnjavati.

Friščiću nije žao što je ostao uz HDZ

Josip Friščić, predsjednik HSS-a, s novinarima je razgovarao nakon predstavljanja stranačkog programa u Novinarskom domu u Zagrebu. No, istragu protiv HDZ-a nije želio komentirati.

"Kada je riječ o tome što se događalo u nekoj drugoj stranci, najbolji odgovor je da njihovi dužnosnici govore da o tome nisu ništa znali. Tko je što znao ili nije znao, to je proces koji je vezan uz pravosuđe. Nije dobro nagađati. Na kraju ćemo svi saznati što su činjenice", kaže Friščić.

Predsjedniku HSS-a nije žao što je ostao u koaliciji s HDZ-om do kraja mandata jer su se, kako kaže, "zalagali za realizaciju nekih programa i realizaciju uvjeta da u državi zbog krize ne nastane stanje kaosa". Friščić je i u budućnosti spreman koalirati s HDZ-om i s bilo kojom drugom strankom koja je spremna raditi u skladu s njihovim programskim načelima.

Tanković jedini šokiran

Komentar smo zatražili i od zastupnika manjina Šemse Tankovića. On je, kako nam je kazao, iznenađen najnovijim informacijama vezanim uz potvrdu istrage HDZ-a. Svoj će posao obaviti korektno, kaže, i sutra, no posebno je ogorčen na, kako nam je kazao, maliciozne tekstove u medijima.

Uskoro više reakcija političara

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara