Maras: Nećemo poduprijeti zagrebački proračun za 2019.

Maras: Nećemo poduprijeti zagrebački proračun za 2019.
Foto: Hina

PREDSJEDNIK zagrebačkoga SDP-a Gordan Maras najavio je da Klub gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez neće poduprijeti gradski proračun za 2019. na sjednici zagrebačke Gradske skupštine 13. prosinca te je ustvrdio da gradonačelnik Milan Bandić za nj nema većinu i da do nje može doći "jedino političkom trgovinom i na granici korupcije".

Maras je na konferenciji za novinare u zagrebačkom SDP-u rekao da petero zastupnika SDP-a te Renato Petek (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) i Ilija Ćorić (HSS) neće poduprijeti prijedlog gradskog proračuna za 2019. koji je u Gradsku skupštinu uputio gradonačelnik Bandić te je ustvrdio da u ovom trenutku Bandić nema većinu za prihvaćanje proračuna.

"U ovom trenutku gradonačelnik Zagreba nema većinu za svoj proračun i jedino političkom trgovinom i na granici korupcije može doći do većine. Interes Zagrepčana je da se to ne desi i da mogu jasno reći što misle o upravljanju gradom i Gradskom skupštinom gradonačelniku i predsjedniku Gradske skupštine Andriji Mikuliću (HDZ)", rekao je Maras te poručio Bandiću i Mikuliću da će, iako nije gradski zastupnik, a jest saborski, doći na sljedeću Gradsku skupštinu jer predstavlja građane Zagreba. "Znači, Mikulić se neće obraniti ni s deset zaštitara, a kamoli s dva koja je poslao prošli put", rekao je Maras.

"Ima način da privuče ljude"

Na pitanje očekuje li da će Bandićev proračun ipak proći jer uvijek ima način da privuče ljude, a bez koalicijskog partnera Neovisnih za Hrvatsku nedostaju mu još tri glasa, a već se spominje da će ga poduprijeti nestranački zastupnik Tihomir Milovac i zastupnik HSLS-a Miroslav Polovanec, Maras je odgovorio da je problem u dijelu pitanja "ima način da privuče ljude".

"Znači, jedino kako proračun u Gradskoj skupštini sada može proći je politička trgovina i po mom mišljenju - korupcija. Znači, ukoliko se to desi, to je sramota i za grad Zagreb i za one stranke koje čine vladajuću većinu", rekao je Maras te dodao da će na izborima građani to kazniti.

Maras je pozvao sve zastupnike da "drže do sebe i do građana Zagreba" i da ne popuštaju "pod pritiscima i kombinacijama kojima je gradonačelnik očito sklon".

Na pitanje ostaje li pri svojem planu rušenja proračuna i Bandića te novih izbora, Maras je odgovorio kako je to prvi korak da se pokaže da Zagrepčani ne podupiru Bandića u upravljanju gradom.

Na pitanje namjerava li se kandidirati za gradonačelnika, Maras je odgovorio da će o tome govoriti kada bude aktualno.

Maras je za Bandićev prijedlog gradskog proračuna za 2019. rekao da njime nisu zadovoljni jer je trgovački i ne osigurava razvoj grada te ide isključivo za tim da u Gradskoj skupštini, kako je rekao, "istrguje ono što se trguje i na razini države i Hrvatskog sabora, znači dogovor između HDZ-a i gradonačelnika Bandića da će Bandić podržavati premijera Plenkovića na državnoj razini, ovdje se sada to vraća kontra uslugom u Gradskoj skupštini, gdje HDZ podržava trgovački proračun i trgovačke aktivnosti gradonačelnika Bandića".

Maras: SDP je za manji prirez 

Poručio je da će SDP-ovi glavni prijedlozi na proračun biti ono što bi učinio da su "u poziciji", a to je ponajprije manji prirez sugrađanima.

"Prijedlog bi bio dva postotna poena manjeg prireza i u naredne četiri godine bi prirez u Gradu Zagrebu prepolovili u odnosu na ono što je danas. Imali bismo i veće ulaganje u obrazovanje te u najosnovnije potrepštine naše djece jer je sramota da u gradu Zagrebu u 2019. roditelji moraju za svoju djecu nositi papirne ubruse i ostale higijenske potrepštine kako bi oni to imali u svojoj školi. Sramota je i da puno zagrebačkih škola uopće nema sada u ovim zimskim mjesecima toplu vodu, tako da mnoga djeca, nažalost, i kada operu ruke ako izađu van imaju i ozebline", rekao je Maras te zaključio da u proračunu najviše gube djeca, roditelji i mladi. 

Maras je rekao i da Ministarstvo znanosti nema novca da djecu - matematičke olimpijce pošalje na natjecanje te je poručio da je to sramota i da će taj novac sakupiti SDP ako ga Vlada ne osigura.

"Sramota je da premijer Plenković vodi svoje pajdaše i prijatelje na stranački skup u Finsku, da se za to potroši 170.000 kuna, a za našu djecu koja su se pokazala izvrsna, koja su naš ponos, ne mogu skupiti novac... mislim da je to minimum što bi trebala Vlada osigurati, a ukoliko to Vlada ne osigura, mi ćemo pokrenuti akciju i skupiti novac da naša djeca mogu otići na Olimpijadu", poručio je Maras i još jedanput pozvao ministricu Blaženku Divjak i premijera Andreja Plenkovića da se ne sramote i da pokažu što je prioritet Hrvatske, a to je ulaganje u djecu s kojom možemo biti ponosni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara