Masovni prosvjed protiv Vučića u Novom Sadu

Masovni prosvjed protiv Vučića u Novom Sadu
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U NOVOME Sadu u petak navečer održan je najmasovniji do sada protuvladin prosvjedni skup građana nezadovoljnih stupnjem osobnih i medijskih sloboda u zemlji, a po prvi put prosvjedi su održani i u Subotici, na sjeveru Vojvodine.

U Novome Sadu okupilo se oko 10.000 ljudi, javlja agencija Beta i navodi kako su okupljani poručili da neće odustati od prosvjeda sve do smjene režima predsjednika Aleksandra Vučića.

"Vučiću, lopove"

Na čelu kolone bio je veliki transparent „Jedan od pet milijuna“, s kamiona je puštana glazba preko razglasa, građani su puhali u pištaljke i nosili zastave Vojvodine i Srbije i uzvikivali “Vučiću, lopove”.

Građani su nosili transparente: „Stop fašizmu“, „Novi Sad je naš glavni grad“, „Ja volim Vojvodinu“, „Gdje ima vlasti, nema slobode“, „Sindikat zaposlenih policije uz narod“, “Vojvodina, moja domovina” …

Novinar Željko Bodrožić je optužio Vučića da je „prekrio Srbiju medijskim mrakom“ i da je „pojeo slobodne i neovisne medije“.

Dodao je da su slobodni mediji i novinari jedan od glavnih zahtjeva prosvjeda, jer bez toga nema slobodnog društva.

Poznata beogradska novinarka Gordana Suša rekla je da je ovo zlatno doba za režim, a mračno doba za građane.

„Lopove, zločince, plagijatore i palikuće promovirali su za važne sugovornike i postavili na važna mjesta u društvu“, kazala je Suša.

Nakon govora na trgu ispred Srpskog narodnog kazališta okupljeni su krenuli u prosvjednu šetnju tijekom koje su prošli pored policijske uprave u Novom Sadu i zgrade lista „Dnevnik“, prenijela je agencija Beta.

Prosvjed i u Subotici

Nekoliko stotina građana Subotice pridružilo se valu prosvjednih okupljanja koji se petkom i subotom održavaju širom Vojvodine i Srbije.

„Želimo da mirnom prosvjednom šetnjom pokažemo nezadovoljstvo političkim nasiljem bahate vlasti, urušavanjem institucija, pravnog i demokratskog poretka, netransparentnom gradskom vlašću, endemskom korupcijom, medijskim mrakom, cenzurom, lažima i manipulacijama“, rečeno je na među ostalim na skupu, na srpskom i mađarskom jeziku u Subotici.

Protuvladini prosvjedi "1 od 5 milijuna" počeli su u Beogradu od početka prosinca, a proširili su se i na druge gradove u Srbiji i Vojvodini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara