Matica sindikata javnih službi neće sudjelovati u referendumu o ZOR-u

MATICA hrvatskih sindikata javnih službi neće sudjelovati u provedbi sindikalnog referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR) jer ga smatra štetnim za interese radnika i sindikata.

Iako Matica nije potpuno zadovoljna rezultatima pregovora o izmjenama ZOR-a, drži da je napravljen veliki pomak u odnosu na prvi prijedlog izmjena, pa nema razloga za referendum o kojem će ovisiti eventualno organiziranje općeg štrajka, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Matice Dalimir Kuba.

Sporna pitanja poput broja zaposlenih kod malog poslodavca, otkaznih rokova i otpremnina ne mogu biti pretpostavka za organiziranje općeg štrajka, ističe Kuba.

Zamjenik predsjednika Matice Vilim Ribić ocijenio je pregovore o izmjenama ZOR-a "jednim od najvećih uspjeha sindikata u posljednjih 13 godina" jer su njima uspjeli ojačati ulogu sindikata i radnička prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također su dogovorene kompenzacijske mjere za djelomično smanjivanje prava u vezi otpremnina i otkaznih rokova, a za njih će se iz proračuna izdvojiti 350 milijuna kuna, dodaje Ribić.

Negativni odgovor sindikalnog članstva na referendumu može dovesti do odgode donošenja novoga ZOR-a za slijedeću vlast, što bi moglo značiti i nepovoljniju poziciju sindikata u pregovorima, upozorava Ribić.

Osim toga, nije ostavljeno dovoljno vremena kako bi sindikati objasnili radnicima koje sve prednosti donosi novi ZOR i novo radno-socijalno zakonodavstvo, rekao je Ribić smatrajući da je trebalo organizirati referendum o cjelini radno-socijalnih mjera.

Čelnici Matice sindikata javnih službi smatraju da svojom odlukom o neuključivanju u referendum ne krše svesindikalni sporazum niti razjedinjuju sindikate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara