Sutra odluka o pitanjima na referendumu u vezi izmjena ZOR-a

PET sindikalnih središnjica sutra bi trebalo odlučiti o pitanjima na sindikalnom referendumu u vezi izmjena Zakona o radu (ZOR), koji će se održati od 16. do 18. lipnja.

Sindikalno članstvo trebalo bi se izjasniti prihvaća li predložene izmjene ZOR-a, a o njegovu odgovoru ovisi hoće li središnjice organizirati opći štrajk na dan usvajanja toga zakona.

Po neslužbenim informacijama, načelno je dogovoreno da će prvo referendumsko pitanje glasiti: "Jesu li vam prihvatljivi rezultati pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama ZOR-a i paketa radno-socijalnog zakonodavstva".

Drugo pitanje glasilo bi: "Jeste li spremni sudjelovati u industrijskim akcijama, uključujući i općem štrajku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do kraja tjedna očekuje se i odluka šeste središnjice, Matice hrvatskih sindikata javnih službi, hoće li se pridružiti organizaciji referenduma.

Pregovori o ZOR-u završili su bez potpune suglasnosti socijalnih partnera jer je još nekoliko pitanja ostalo sporno, poput otkaznih rokova, otpremnina, broja zaposlenih kod malog poslodavca ili radničkih predstavnika u Nadzornim odborima privatnih tvrtki.

Vlada, sindikati i poslodavci postigli su kompromis oko rada na određeno vrijeme, agencija za privremeno zapošljavanje i rada kod kuće.

Polovičan kompromis dogovoren je oko otkaznih rokova i otpremnina. Otkazni rokovi će se prepoloviti, a otpremnine se neće smanjivati, osim radnicima s više od 20 godina staža koje će obeštetiti država, a Ministarstvo rada i socijalne skrbi predložit će Vladi primjenu tih odredbi tek od 1. siječnja 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara