Sindikalni čelnici sutra odlučuju o referendumu o izmjenama ZOR-a

IZVRŠNA tijela šest sindikalnih središnjica sutra će na zajedničkom sastanku odlučiti hoće li prihvatiti predložene izmjene Zakona o radu (ZOR) ili će među članstvom organizirati referendum koji bi mogao dovesti do općeg štrajka.

Stotinjak sindikalnih čelnika na sastanku u Radničkom domu razmotrit će što je postignuto u pregovorima o izmjenama ZOR-a i pratećih zakona u odnosu na zaključke svesindikalnog sabora iz veljače, na kojem je odlučeno da će u slučaju drastičnog smanjenja radničkih prava sindikati organizirati opći štrajk.

S obzirom na stajališta čelnika sindikalnih središnjica, koji su se dosad listom izjasnili za referendum, vrlo je izvjesno da će odluka o eventualnom općem štrajku protiv izmjena ZOR-a biti prepuštena sindikalnom članstvu.

Sindikalni čelnici stoga bi sutra trebali formulirati referendumsko pitanje i odrediti datum održavanja referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pregovori o ZOR-u završili su bez suglasnosti socijalnih partnera jer je još nekoliko pitanja ostalo sporno, poput otkaznih rokova, otpremnina, broja zaposlenih kod malog poslodavca ili radničkih predstavnika u Nadzornim odborima privatnih tvrtki.

Vlada, sindikati i poslodavci postigli su kompromis oko rada na određeno vrijeme, agencija za privremeno zapošljavanje i rada kod kuće.

Polovičan kompromis dogovoren je oko otkaznih rokova i otpremnina. Otkazni rokovi će se prepoloviti, a otpremnine se neće smanjivati, osim radnicima s više od 20 godina staža koje će obeštetiti država, a Ministarstvo rada i socijalne skrbi predložit će Vladi primjenu tih odredbi tek od 1. siječnja 2004.

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da u novom ZOR-u nije ostvaren niti minimum njihovih zahtjeva u vezi fleksibilizacije rada i povećanja konkurentnosti, te je najavila daljnje lobiranje u Hrvatskom saboru i među političkim strankama.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović najavio je da će izmjene ZOR-a biti upućene u saborsku proceduru u prvoj polovici lipnja, a novi bi ZOR, zajedno s izmjenama pratećih zakona, trebao biti usvojen do 1. srpnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara