Pokrenuta istraga protiv "Škorpiona" Slobodana Davidovića

SLOBODANU DAVIDOVIĆU, osumnjičenom da je kao pripadnik srpske specijalne jedinice "Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu nekolicine Bošnjaka nakon pada Srebrenice određen je jednomjesečni pritvor i protiv njega je danas pokrenuta istraga.

Odluku o pokretanju istrage i pritvoru donio je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Mirko Klinžić nakon što se osumnjičeni branio šutnjom u nazočnosti branitelja po službenoj dužnosti. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bijega, utjecaja na dokaze i svjedoke i jer je riječ o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna zatvora veća od osam godina.

Sudac Klinžić, koji je jedan od trojice zagrebačkih istražnih sudaca zaduženih za slučajeve ratnog zločina, nije želio otkriti pojedinosti istražnog zahtjeva zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje Davidovića sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičeni je na sud doveden iz zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu u koji je sinoć prebačen iz Vinkovaca. Riječ je o 52-godišnjem hrvatskom državljaninu koji je u nedjelju uhićen u selu Banovci, kraj Vinkovaca.

Predmet je u nadležnost zagrebačkog tužiteljstva prebačen odlukom glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je u ponedjeljak rekao da je sa srbijanskim tužiteljstvom razmijenili sve potrebne informacije i dokaze kojima raspolažu te najavio da se i od haškog tužiteljstva očekuju neki podaci.

Davidovića se tereti da je s još nekoliko pripadnika "Škorpiona" ubio šestoro Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici 1995. Amaterski snimak tog zločina nedavno je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, a kasnije i u javnosti nakon čega su uslijedila uhićenja osumnjičenih.

Uz Davidovića, do sada su uhićena još petorica pripadnika "Škorpiona" i to u Srbiji i Crnoj Gori, a za dvojicom se još traga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara