Merkel: Ustav EU-a treba spominjati kršćanstvo

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel ocijenila je u ponedjeljak nakon susreta s papom Benediktom XVI. da Europa treba ustav u kojem se spominju kršćanstvo i Bog, prenose europski mediji.

Njemačka kancelarka, kći protestantskog svećenika, posjetila je Papu u njegovoj ljetnoj rezidenciji u Castelgandolfu kako bi razmotrili niz europskih i međunarodnih pitanja, uoči Papina posjeta Njemačkoj u rujnu.

"Razgovarali smo o vjerskim slobodama", kazala je Merkel novinarima nakon 45-minutnog sastanka.

"Istaknula sam svoje stajalište da trebamo europski identitet u obliku ustavnog ugovora i mislim da bi on trebao biti povezan s kršćanstvom i Bogom, jer je kršćanstvo oblikovalo Europu na presudan način", kazala je.

Merkel se već zauzimala za ponovno otvaranje rasprave o mjestu vjere u Ustavu EU-a, koji je trenutačno na ledu nakon što je prošlog ljeta odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka bi tijekom predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2007. trebala predložiti rješenje za ustavnu krizu.

Za jasno spominjanje europskog kršćanskog nasljeđa u izmijenjenom tekstu Ustava zauzimaju se i neki istaknuti članovi Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka.

Tijekom pregovora o Ustavu EU-a spominjanje Boga najodlučnije su zagovarale Španjolska, Italija i Poljska, dok su protivnici upozoravali na probleme koji bi mogli nastati s ulaskom muslimanske Turske u EU te zbog strogog razdvajanja države i crkve u nekim zemljama članicama, primjerice Francuskoj.

Preambula Ustava EU-a vjersko nasljeđe Europe za sada spominje samo općenito.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara