Mesić: HDZ je uspostavio paralelan sustav vlasti

Mesić: HDZ je uspostavio paralelan sustav vlasti

Tekst: I.Ka.
Foto: Davor Pongračić/Cropix

AKTUALNI predsjednik Stjepan Mesić na Hrvatskome radiju gostovao je posljednji put u emisiji "S predsjednikom uz kavu". Predsjednik je kazao da je nakon 2003. godine HDZ uspostavio paralelan sustav vlasti i dvostruko zapovijedanje. "Na jednoj su strani bile institucije koje funkcioniraju po pravilima, a na drugoj strani zapovijedanje i vođenje poslova od ljudi koji su na funkciji, ali te poslove vode izvan pravila", rekao je Mesić. Dodao je da je do dolaska Ive Sanadera postojala paralelna linija zapovijedanja te da je očito na neki način Sanader morao biti informiran što se događa u izvršnoj vlasti.

Za prvog predsjednika države, Franju Tuđmana, kaže da on nije stvorio Hrvatsku, nego da bi ona bila stvorena u to vrijeme bez obzira na to tko je bio na čelu. Na pitanje što se promijenilo u deset godina, koliko je vodio, državu kazao je da se tek sada mijenja. 

"Kosor nije znala"

O Jadranki Kosor kaže kako ona, upravo zbog dvojnog sustava zapovijedanja, nije mogla biti upućena u razmjere korupcije jer mu je rekla da nije znala što se događa izvan Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je ponovio kako na iskorjenjivanju korupcije moraju raditi sve institucije te napomenuo da je taj rad uzaludan ako ostanu ovi današnji zakoni koji omogućavaju da situacija čini lopova.

Mesić je ponovio kako Katolička crkva u Hrvatskoj ima prevelik utjecaj, što se moglo vidjeti na prošlim izborima, gdje se na brutalan način umiješala, a to se pitanje može riješiti na način da se svatko bavi svojom misijom. "Mogu se svećenici baviti politikom, ali kao građani, a ne kroz crkvu, ali očito to neki ne razumiju", kazao je.

Za Inine dionice je rekao da ne zna jesu li iskorištene kao jamstvo za preuzimanje Podravke. "O tome nemam nikakvo saznanje niti iz jednog izvora", rekao je i dodao da je iz novina doznao da o tome postoje sumnje. Mesić je u radioemisiji kazao kako podržava inicijativu za micanje ministara iz nadzornih odbora tvrtki u državnom vlasništvu u kojima bi nakon promjene regulative morali sjediti stručnjaci koji bi za moguće nepravilnosti snosili konkretne sankcije.

O milijunima u švicarskim bankama ponovio je da se radi o novcu hrvatske dijaspore, državnom novcu od prodaje stanova u Hrvatskoj. "Iza toga je stajala ondašnja vlast povezana s grupama koje su oružje nabavljale netransparentno", dodao je te upozorio kako je samo mali dio oružja nabavljen tim novcem, dok je većina naoružanja zaplijenjena napadima na vojarne JNA.

O prijetnji da će poslati vojsku u BiH ako Milorad Dodik proglasi odcjepljenje, rekao je da ga napadaju samo “četnikoidi i ustašoidi”, i to zato što im smeta u ostvarenju njihove koncepcije, a to je podjela BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara