Mesić i Sanader o izložbi "Varšavski geto 1943."

PORUKE izložbe "Varšavski geto 1943.", otvorene danas u Židovskoj općini u Zagrebu, predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader smatraju obvezom i dužnošću da se strašni zločini koje su počinili nacisti i fašisti ne zaborave, ali i da se učini sve da svijet doista postane tolerantniji i bolji.

Predsjednik Mesić i premijer Sanader nazočili su danas otvorenju te izložbe na kojoj su prvi put u Zagrebu prikazane odabrane fotografije koje je njemački vojnik Joe Heydecker potajno snimio u Varšavskome getu u ožujku 1941.

Te fotografije, kako je istaknula autorica izložbe Mara Kraus, nisu važne samo kao suvremeni dokument tragičnoga prošlog stoljeća nego svjedoče i duboku sućut fotografa nad tim unaprijed na propast osuđenim žrtvama kojima Heydecker odaje počast prikazujući nam njihovu ljudsku dostojanstvenost.

Za predsjednika Mesića važna je činjenica što je fotografije snimio Nijemac-pacifist, a za njega je osobito važno što će tu izložbu moći vidjeti zagrebački učenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među 30 odabranih fotografija ističe se ona djevojčice iz Varšavskoga geta koju bi, istaknuo je Mesić, "bilo dobro da na svoje adrese dobiju svi oni koji su nostalgični za fašizmom da vide kako izgleda rezultat politike o kojoj oni očito ne znaju ništa".

"Zločini nacizma, fašizma i svih totalitarizma tijekom prošloga stoljeća bili su, može se reći, kraj čovjeka", izjavio je premijer Sanader, dodajući kako "hvala Bogu danas postoji visok stupanj svijesti diljem Europe i svijeta da se takvi zločini više nikada ne smiju ponoviti".

U tom smislu, istaknuo je Sanader, izložba, kao i sve što smo mogli vidjeti u Židovskoj općini, ponovno nas podsjeća na te strašne zločine. Pri tomu, dodao je, mi koji smo se rodili nakon toga i mlade generacije moramo s puno više svijesti prisjećati se, razmišljati i razmatrati tu povijest.

Odnosno, ustvrdio je Sanader, naša je dužnost ne zaboraviti prošlost, ali isto tako i učiniti sve da svijet postane bolji.

Na novinarski upit hoće li posjetiti Izrael, premijer Sanader podsjetio je da je pred dva tjedna ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac posjetio Izrael. Tada je, dodao je Sanader, s izraelske strane pokrenuta inicijativa da mu se uputi poziv da posjeti Izrael, što će, istaknuo je, i prihvatiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara