Migrantska kriza trese i Brazil

Migrantska kriza trese i Brazil
Foto: Hina

BRAZILSKI predsjednik Michel Temer sazvao je hitan sastanak nakon sukoba na granici s Venezuelom između lokalnog stanovništva i migranata i sličnih učestalih slučajeva u regiji tijekom masovnog egzodusa Venezuelaca koji bježe od krize u svojoj zemlji.

Temer je u Braziliji okupio šest svojih ministara, među kojima ministre obrane, sigurnosti i vanjskih poslova kako bi razgovarali o stanju u pograničnom gradu Pacariama, na sjeveru zemlje, gdje su česti sukobi između migranata.

Deseci tisuća Venezuelaca bježe u Brazil od političke, gospodarske i krize društva koja vlada u zemlji.

Posljednja nasilja zabilježena su tijekom krađe i napada u subotu koje jedan trgovac iz Pacaraime pripisuje Venezuelcima.

Uništene nastambe

Deseci stanovnika tog mjesta u kojem na ulicama živi tisuću migranata zatim su uništili njihove privremene nastambe i zapalili njihove stvari. Čuli su se i pucnjevi.

Venezuelci su odvratili uništenjem jednog vozila s brazilskim registarskim tablicama. Trojica Brazilaca su ranjena, prema podacima vojne policije. Za sada nema podataka o mogućim venezuelskim žrtvama.

U prvom dijelu godine oko 56.740 Venezuelaca je pokušalo legalizirati svoj status u Brazilu.

Oko 1200 migranata se vratilo u Venezuelu u noći između subote i nedjelje, potvrdio je jedan glasnogovornik brazilske nevladine organizacije koja je nazočna na granici s Venezuelom.

"Pacaraima danas nalikuje pustinji. Sve je mirno, policijska pojačanja su stigla i tržnice su otvorene", rekao je jedan stanovnik tog grada s oko 12.000 stanovnika.

Brazilske vlasti uputile su pojačanja na granicu po nalogu guvernera lokalne države Roraima, Suelyja Camposa, koji se boji porasta kriminala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara